Свободата на словото в световен мащаб се намира на най-лошото си равнище от 10 години насам. Това заключва международната организация "Фрийдъм хаус" в редовния си годишен доклад за миналата година.

Според констатациите в него едва 14% от световното население живее в страни с реално действаща медийна среда. Като основни причини за това се посочват два фактора – приемането на закони, ограничаващи свободата на словото с цел защита на националната сигурност, както и затрудняването на достъпа на журналисти до зони на конфликт.

"Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на "Нова българска медийна група", най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат (Делян Пеевски), за когото се знае, че подкрепя партията, която е на власт", коментира пред БНР един от авторите на доклада Елън Ахекян.

Тя все пак отбеляза, че въпреки продължаващите лощи практики в бранша, през 2014 г. в медийния сектор у нас се е наблюдавало известно подобрение заради намаляването на броя докладвани нападения над журналисти.

Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на "Фрийдъм Хаус", заемайки 75-о място в класацията. В същото време Елън Ахекян обърна внимание, че според данните, властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

Авторите на изследването отбелязват още, че Европа запазва традиционно високо ниво на свобода на словото, въпреки осезаемия спад в някои отделни страни. Гърция, например, пада с 21 пункта по 100-точковата система от 2010 година до сега. По-значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия.

На дъното на индекса са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път анексираната от Русия територия в Крим. Показателят в Съединените Щати е паднал с един пункт, заради задържания и тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури. На върха в класацията за медийна свобода са Норвегия и Швеция.

Заключенията на "Фрийдъм Хаус" са подобни на индекса на "Репортери без граници", който измерва свободата на словото и информираността на населението в 160 държави. В тази класация България бележи спад с 6 места до 106-тата позиция, посочва "Медиапул".