Имотният пазар се активизира, но продавачите допускат грешки, които могат да доведат до забавяне на сделките им, сочи анализ на компанията "Адрес Недвижими имоти".

Според данните на компанията активността в броя на сделките в София в първото тримесечие на годишна база се покачва с над 20%, а в сравнение с последното тримесечие на 2014 г. ръстът е около 7%.

Данните на Агенцията по вписванията показват, че броят на ипотеките през първото тримесечие на 2015 г. в София е скочил двойно спрямо същия период на 2014 година. Сходна е и тенденцията в другите големи градове в страната. Във Варна ръстът в броя на кредитите на годишна база е с над 40%, а в сравнение с първото тримесечие на 2009 г. се увеличава със 75%.

Удвояване на броя ипотеки се наблюдава и в Пловдив, а в Бургас ръстът в новоотпуснатите заеми е над 25%.

На пазара има глад за качествени имоти, но липсата на достатъчен обем качествени проекти създаде у някои продавачи нагласата, че е разумно да спрат продажбата, да опитват по-високи ценови нива или да не са отстъпчиви при преговорите. Това само допълнително ще забави продажбите им, като ги постави в неизгодно положение, тъй като строителите вече започнаха изграждането на нови конкурентни проекти и в следващото шестмесечие се очаква да станат много силен играч на пазара. Затова най-разумно за продавачите е да опитат да сключат сделка преди появата на новите обеми, при това придържайки се към настоящите пазарни нива, съветват от "Адрес".

Ето кои са според тях и най-големите грешки, които извършват продавачите на имоти.

1. Мислят, че имотът им е „най-добрият”, без да вземат предвид конкурентните обекти и не се вслушват в съветите на специалистите.

2. Изтеглят имота си от пазара, защото са чули, че цените ще се вдигат и решават да изчакат, но това само амортизира жилището и го прави още по-непродаваемо, а когато получат предложение от купувач, често не могат да вземат бързо решение и изпускат възможността за сделка.

2. Не ремонтират имота, преди да го обявят за продажба.