Митологичната формация "Буена Виста Соушъл Клъб" идват в София в началото на своето прощално турне, съобщи БГНЕС. След 16 вълнуващи години и стотици концерти по цял свят кралете на кубинската музика ще кажат "Адиос!" на своята публика. Последното им турне започва през юни от Франция, ще мине през Европа и Южна Африка и ще завърши със серия концерти в Щатите. На 30 юни бендът ще бъде на сцената на зала 1 на НДК, а ден по-късно – на 1 юли, ще пее на Античния театър в Пловдив.

През последните десетина години "Буена Виста Соушъл Клъб" и негови музиканти в различни формации бяха многократно в България. Музиката им вече е близка на българската публиката, която ще преживее за последен път незабравими мигове с изключителните музиканти. Тук ще бъдат всички живи членове на оригиналната формация – Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес, Исус Рамос и още деветима, присъединили се към тях през годините от тежката артилерия на кубинския джаз – Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга. Шоуто ще продължи поне два часа.

Историята на "Буена Виста Соушъл Клъб" започва през 1997 г., когато американският китарист Рей Кудър издава диск с автентична кубинска музика. Вдъхновен от запис на Хуан де Маркос Гонзалес, Кудър заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани. Осъществява проекта си напук на пречките, които му създават комунистическите власти на острова и изважда от забвение иконите от предреволюционния период Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес.

Дискът носи името на техния популярен клуб за срещи с музика и танци в Хавана, затворен след революцията - "Буена Виста Соушъл Клъб". Уникалната смесица от американски джаз, кънтри и пулсиращи афро-кубински ритми завладява и публиката, и критиката. Албумът е записан само за 6 дни, съдържа 14 песни. Нито една от тях не е в студио, всички са изпълнени на живо в домове или кръчми. Светът буквално се влюбва в горещите ритми – ча-ча-ча, мамбо и румба. Концертните зали пеят и танцуват с музикантите. За десерт дискът "Буена Виста Соушъл Клъб" получава и най-престижната музикална награда - "Грами".

През 1999 г. големият немски режисьор Вим Вендерс увековечи творчеството и таланта на музикантите. Филмът му мигновено се превърна в култ. Саундтракът към него стана мегапопулярен по целия свят. Лентата представя част от песните, записани в Хавана, както и откъси от концерти в Амстердам и Карнеги Хол в Ню Йорк. Кубинските музиканти вече са легенда. За времето на съществуването си в "Буена Виста Соушъл Клъб" са участвали над 40 души. Формацията се превърна в биг бенд от виртуози, в който няколко поколения музиканти празнуват кубинската музикална традиция с неспирен хъс.

Концертите от прощалното турне в България са организирани от "БГ Саунд Стейдж" и "Кийн актс". Билетите за София струват между 40 и 100 лева, а за Пловдив – от 40 до 60 лева. Продават се в мрежата на Ивентим и на касите в Билетния център на НДК.