МИЛЕН ПЕТРОВ

Арестуваният кмет на Тетевен Милен Милев е повече от странен образ – замесен в източването на банките през деветдесетте, макар и под друго име, изчезвал задълго, дори издирван от Интерпол.

Милев беше задържан за длъжностни престъпления при акция на ДАНС в планинския град около 16 ч в понеделник с всичките си трима заместници - Детелин Пърлев, Десислав Цветанов и Левчана Хаджиева. Във вторник прокуратурата остави за 72 часа в ареста само градоначалника и Пърлев. Според информация на БНТ, причина за задържането им е обществена поръчка, ощетила общината с 1 млн. лв.

Сладки милиарди

За тези, които познават градоначалника отпреди 2001 г., той е по-известен като Милен Ганев Калинов - кредитен милионер и вносител на захар. Бил е собственик на „Вълна М 2" ЕООД, която след 1994 г. бе нарочена за участник в контрабандата със захар, а Милен Ганев - за човек на СИК и Интергруп. Тетевенският захарен бос бе набеден, че дължи общо 21 млрд. (неденоминирани) лв., от тях 18 млрд. лв. - на фалиралата Първа частна банка. По тази или друга причина около 1998 г. той бе обявен за издирване, като БНТ съобщи, че е бил търсен и от Интерпол. Тогава Ганев-Милев „потъна в земята“. Според едни слухове се укривал във вила в тетевенското с. Рибарица, според други забягнал в Македония, а според трети - плажувал по Северното Черноморие.

По време на управлението на кабинета „Станишев“ Ганев отново се появил жив, здрав и засмян в Тетевен. Държал да се именува Милен Милев и замислял да се включи в местната политика. За себе си настоявал да се знае, че е роден на 14.10.1961 г. в Тетевен. До 10.11.1989 г. работил по специалността от средното си образование в БКС – Тетевен, както и в тогавашния „Балкантурист" като портиер, келнер и барман. Две години записал и като дървосекач в Коми. Осъмнал на Десети ноември като магазинер в „Булгарплод", а в началото на 90-те години на миналия век влязъл в частния бизнес, гласи официалното му CV. До 2007 г. управлявал еднолично собствените си фирми, занимаващи се с внос, преработка и търговия на захар. Бил е прокурист на „Деспред“ и консултант в туристическия бранш. Слуховете за приключенията си като Милен Ганев кметът кратко коментира като измислица.

Офроуд и кръстове

Като градоначалник той се прослави с две инициативи. Първата е, че успя да върне за три дни легендарния напрестолен кръст, подарен на тетевенския манастир Св. пророк Илия от цар Иван Шишман. После обаче Светият синод си го взе и сега светинята е в криптата на „Св. Ал. Невски“.

Втората кампания на Милев бе да осигури на съгражданите си безплатен градски автобусен превоз. През миналата година той заяви, че начинанието ще струва общо 120 000 лв., като от тях 60 000 лв. ще са целева субсидия от държавния бюджет, а другите – от общинската хазна. По-късно градоначалникът призна, че идеята пропаднала поради отказа на общинските съветници да я подкрепят.


През септември м.г. Милев успя да уреди домакинство на международната офроуд гонка Balkan Breslau Rallye 2013. Състезанието бе открито от спортния министър Мариана Георгиева, а сред участниците се нареди самият кмет, който кара в екип с изпълнителния директор на офроуд маратона Александър Ковачев. Екипажът дори успя да спечели първия тур на ралито.

През лютата зима на 2012 г. тетевенският първенец се прочу, след като монтира гребло на собствения си джип и се втурна да разчиства преспите, спрели движението по междуселищната пътна мрежа. Според последните писания на местни медии, запаленият любител на возилата е станал собственик на поръчковия „Мерцедес CL 63 AMG" на Слави Трифонов.

Съд или политическа вендета

Милен Милев спечели местните избори през 2011 г. от листата на ПП „Земеделски народен съюз". На балотажа той победи с 54% кандидат-кмета на БСП Цецка Петкова, която в момента е зам. областен управител на Ловеч. Преди това в годините 2007-2011 той бе председател на местния парламент в Тетевен.

Днес пред сградата на общината се събраха селски кметове, които да се изкажат в негова защита. Според фенове на градоначалника, акцията срещу него и заместниците му е заради публично изказвани хвалебствия за Бойко Борисов по време на управлението на правителството на ГЕРБ.