След консултации с експерти Министерството на културата ще предложи между първо и второ четене на новия Наказателен кодекс (НК) прецизиране на два термина - археологическа ценност и научна щета. Това каза зам.-министърът на културата Велислава Кръстева, предаде агенция „Фокус”.

„НК е част от превенцията на опазването на културното наследство. Но така записаното „културни ценности” дава възможност на широко тълкуване и има възможност за негативна кампания. 

"Въвеждането на понятието „научна щета” се налага, тъй като в сега действащия Закон за културното наследство и НК не са предвидени обстоятелствата, при които иманярите, разкопавайки археологически обект, могат да попаднат на предмети или изобщо да не попаднат на ценност за търговия, безвъзвратно да разрушат археологическите пластове и да лишат от тази ценна научна информация бъдещите поколения”, добави зам.-министър Кръстева.

Иначе опазването на културното наследство било една от основните задачи на министерството. “Следващата стъпка, която вече в ход, е България да се сдобие с културна полиция - полиция по въпросите на културата”, заяви министърът на културата Петър Стоянович. „Ние имаме една междуведомствена работна група – Министерството на културата, МВР, ДАНС и прокуратурата. Надявам се, в съвсем кратко време да ни покаже правилния начин, по който това звено да бъде създадено. Черпим опит от Италия”, каза още министърът.

Бяха показани и два спасени предмета. Дамаскинът от XIX век.Дамаскинът, подписан от Тодор Пирдопски, е бил обект на незаконен трафик. Спасен е от продажба в Лондон. Огърлицата е от римско злато, изработена в школата на Източните римски провинции. Тя е иззета от иманяри при акция на МВР и ДАНС в Благоевград в средата на миналата година”, добави Стоянович.

“Намерената златна огърлица няма аналог. Работена е като уникат - чисто злато, 23 карата.” Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, на представянето на огърлицата от III век и дамаскина от началото на XIX век в МК. По думите му, извършителите са заловени в момент на купуване на огърлицата, като е подготвяна на незаконен износ от България. Според проф. Димитров въпреки всичко, което се прави в Италия, и въпреки възможностите, с които разполагат властите там, трафикът на ценности продължава. „Това е заболяване”, добави проф. Димитров.