"Все още не сме получили официални данни от Непал дали има изчезнали българи там", заяви специално за Клуб Z говорителят на ведомството Бетина Жотева.

Тази сутрин родителите на обявения за изчезнал варненец Александър Димитров се оплакаха пред Нова телевизия, че МВнР не им оказвало достатъчно съдействие. След като се обадили във ведомството, оттам им казали да потърсят съдействие от българското посолство в Индия и им дали три телефонни номера. Това е дипломатическата ни мисия, която отговаря и за Непал.  В събота и неделя в посолството ни в Делхи никой не вдигал телефоните.

"Самият баща е поискал от дежурния в МВнР телефоните на посолството в Делхи. Ние имаме данни за две или три групи българи, намиращи се в Непал. Но до този момент нямаме информация някой от тях да е загинал или изчезнал. С някои сме установили връзка, с други - не. Комуникациите в Непал са сериозно повредени след земетресението. Посолството ни в Делхи поддържа връзка с почетния ни консул в Непал. Но той до този момент също няма данни за изчезнали българи", добави Бетина Жотева.

Името на 25-годишния Александър Димитров се появи в Google Person Finder - услугата, чрез която се издирват хора. То бе вписано от негов приятел, според когото варненецът е в неизвестност от събота, след като е отседнал в хотел в непалската столица Катманду.

 „Той е втори курс студент в холандски университет и е на стаж в туроператорска фирма в Непал. Не знам защо си избра тази дестинация, имаше и други възможности. Два дни преди труса се чухме за последно", сподели бащата Христо Димитров. 

Над 4000 станаха жертвите на земетресението, съобщиха днес непалските власти. Стотици хиляди хора в цялата страна са прекарали нощта на палатки. Тези, чиито домове са оцелели, са се опасявали да пренощуват там, опасявайки се от нови трусове.

Хеликоптери извършили полети над разрушени селища, до които достъпът е отрязан.

Жертвите в Индия са 56, а в Китай - 20. Експерти прогнозират, че броят на загиналите може да достигне до 8000 души.

Най-малко 30 държави съобщават за изчезнали свои граждани. Само броят на издирваните французи е 670. Изчезналите испанци са 159.

Вижте снимки от силното земетресение и разрухата в Катманду.