“Хартиените пари рано или късно се връщат към своята истинска цена – нулата”, е казал Волтер още през XVIII век.

Оттогава историята на световната валута много пъти е потвърждавала неговите думи. Но независимо от това съвременният свят на електронно разплащане и биткойни засега не е готов да се откаже от традиционните банкноти. Нещо повече, дизайнерите и издателите им по всякакъв начин се стремят да ги усъвършенстват, защитавайки ги от фалшификации, така че те все повече се отдалечават от книжните оригинали от миналото.

Интересното е, че видът на националните хартиени платежни средства често позволява да разберем много неща за страните, които ги пускат в употреба. Предлагаме ви оригинално ревю-класация на банкнотите по света.

Най-съвършените

Това са канадските пластмасови долари. За тях твърдят, че е практически невъзможно да се фалшифицират.

Така изглеждат 20-те долара.

Технологията за изработка на купюри от полимерни материали е известна доста отдавна и днес те са в оборот в 50 страни. Но именно канадската серия е с награда от Международната валутна асоциация в категорията “Най-добра нова серия банкноти (2013 г.).

2. Най-шарените

В тази група има много варианти. 

Едни от най-пъстрите са швейцарските франкове.

Самоанските 20 тала (в обращение но остров Самоа – бел. ред.) са определени от Международната асоциация по валутните въпроси като най-добра купюра в света за 2008 г.

През 2009 г. пък шампион е банкнотата от 2 бермудски долара.

Не по-малко живописна е банкнотата от 1000 коморски франка (в обращение на Коморските острови – бел. ред.), безспорен победител през 2006 г.

Казахстанските банкноти тенге са шампиони 3 години подред – през 2011, 2012 и 2013 г. с купюри от различен номинал, плюс номинация на IBNS за 2014-та. Дали отново ще бъдат на първо място, ще се разбере през май. 

3. "Най-феминистките” банкноти

В много страни е традиция на банкнотите да се изобразяват портрети на най-ярките представители на нацията. Но, както става ясно, те са основно мъже. Активисти за равнопоставеност между половете призовават властите в САЩ, Великобритания и Канада да поправят тази несправедливост. Фактът, че портретите на кралица Елизабет са на купюрите на Великобритания и Канада, не е достатъчен в случая.

Ако към някого активистите не могат да предявят претенции, това са властите в Швеция и Австралия, където женските и мъжки ликове са си “поделили” поравно място на банкнотите. 

При шведите например на новата серия купюри, които излизат в обращение тази и другата година, са увековечени актрисата Грета Гарбо, писателката Астрид Линдгрен и оперната певица Биргит Нилсон.

Австралийците са измислили най-справедливото разпределение: всяка банкнота прославя техни знаменитости и от двата пола – от едната страна мъжки портрет, от другата – женски. Само на 5-доларовата банкнота е кралица Елизабет II, а от другата страна - парламентът.  

4. Най-големите по номинал

Как е най-лесно да станете милионер? Като се окажете в страна с хиперинфлация. Макар че, в интерес на истината, гигантските суми на банкнотите ще ви направят не богаташ, а бедняк.

1 секстиллион (равен на 10 на 21-ва степен) унгарски пенгьо от 1946 г. е най-голямата по номинал банкнота в света. Отпечатана е, но така и не влиза в оборот. Скоро след това в страната въвеждат нова парична единица – форинт.

Днес с най-голям номинал са 500-те тайландски бата. Банкнотата е пусната в обращение през 2000 г. в ограничен тираж и днес по пазарния обменен курс сумата е равна на около 15,5 хиляди американски долара.

5. Най-странните банкноти

Като такива са определени тези с номинал 5000 исландски крони.

На тях е изобразена жената на известния исландски епископ от XVII в. и изкусна шивачка Рагнхейдур Йоунсдотир.

Долари от Островите Кук. От всички хартиени пари в обращение е останал само купюр с нестандартен номинал – 3 долара. 

Белоруската “животинска” серия. На банкнотите, образец от 1992-1999 г. с номинал от 50 копейки до 100 рубли са изобразени катеричка, заек, бобри, вълци, рис с малкото си, лос, мечка и зубър. Те и досега впечатляват чужденците.

100 хиляди филипински песо – това е най-голямата по размери банкнота в света (21,5 х 35,5 см – по-голяма от лист А4). Тя е записана в Книгата на рекордите “Гинес”.