Хилядите нелегални имигранти, тръгнали с риск за живота си от Африка към Европа, биват разделяни на човешки същества от първа и втора класа, пише испанският в. "А Бе Се".

Класификацията им се извършва въз основата на три признака - народността, цвета на кожата и парите, които носят. Трафикантите, които организират опасните пътувания от северноафриканския бряг, не се срамуват да третират кандидатите за пътуване по расови и икономически критерии.

Така например сирийците, които бягат от гражданската война в страната си, обикновено имат повече пари, отколкото африканците, идващи от Субсахарска Африка. И мафиотите не пропускат да се възползват от това.

"В Либия смятат един сириец за бял арабин с пари. Тези три фактора значат много неща", изтъква Джовани Абате от Международната организация по миграция (МОМ). Той е сред първите хора, установили връзка със спасените през последните дни имигранти, докарани на италианския остров Сицилия. И от тях разбират подробностите.

Така например цената, която плаща един африканец, за да бъде закаран до Европа, варира между 400 и 600 долара. За сирийците тя вече скача на 1000-1500 долара. Както се вижда, разликата може да бъде повече от двойна.

Африканци се спасяват със салове на гръцкия остров Родос,
след като корабът им заседна и се разби в скалите.

Паралиите обикновено биват настанявани на най-добрите и най-сигурни места на корабите. Екипажът се отнася към тях по коренно различен начин. Дори понякога късметлиите имат на разположение спасителни пояси.

Докато жителите на Субсахарска Африка, които не са нито араби, нито бели, нито имат достатъчно пари, биват натъпквани в трюмовете на плавателните съдове. Там пътуването е значително по-тежко. И да излезеш оттам жив в случай на потъване е почти невъзможно. Това стана безпощадно ясно миналата седмица. Предполага се, че при потъването на препълнен с имигранти кораб се удавиха над 800 души.

В други случаи някои от самите пътуващи биват натоварвани със задачата да бъдат надзиратели на спътниците си. В замяна те не плащат за превоза.

Преди дни италианската брегова охрана спасила 218 имигранти край бреговете на Либия. В групата имало 6 млади жени от Нигерия, като 4 от тях били бременни. Те твърдели, че бягали от страната си заради насилието, наложено от ислямистите от групировката "Боко Харам". Истината обаче се оказала друга. Самите мафиоти, които прекарват нелегално жените в Европа, ги изнасилват в нощни клубове в Нигерия. При това го правят чрез вудуистки ритуали. А момичетата на практика не могат да избягат от мафиотските мрежи.

Тази година близо 200 000 имигранти без документи ще се опитат да стигнат до Италия по море от Африка. Такава е мрачната прогноза на СОМ. Миналата година броят на тези хора бе "само" 170 000. Това означава, че тази година те ще се увеличат с 15 на сто.

"Те идват предимно от Либия. Да стабилизираме тази страна ще бъде наш приоритет", заяви Флавио ди Джакомо, говорител на МОМ.

След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия е раздирана от постоянни конфликти на провинциална и племенна основа.

Понякога трафикантите пребиват до смърт имигранти. Това чуха съдии в Катания след ареста на капитана и предполагаем член на екипажа на кораба, при чието потъване се смята, че се удавиха над 800 души. Един от нещастниците бил пребит само за това, че се изправил без разрешение в лодката, на която бил прехвърлен от кораба. Той починал от побоя.

Големият проблем е, че законите в европейските страни за убежището не засягат случаите на икономическите имигранти. А такива са почти всички африканци, опитващи се да влязат на Стария континент. Сред изключенията са бягащите от конфликта с "Боко Харам" в Нигерия или от диктаторския режим в Гамбия.

"Но тежкият живот в Либия или мъченията, на които тези хора са подлагани в страните си, са достатъчно основание те да бъдат приети в Европа и за тях да бъдат полагани достатъчно грижи", смята Итаи Вирири, друг говорител на МОМ.