Парламентът не посмя да приеме, че над арменците е бил упражнен геноцид от Османската империя. Използваният термин в решението е "маосов изтребление", който бе препоръчан и от премиера Бойко Борисов.

Проектът на решение за признаване на масовото изтребление на арменци в периода 1915-1922 г. бе приет с гласовете на 157 депутати. 36 бяха "против", въздържали се нямаше.

С решението 24 април бе обявен за ден на възпоменание на жертвите. Парламентарната шефка Цецка Цачева обяви еноминутно мълчание веднага след гласуването и приемането на решението. Всички депутати станаха на крака. Само тези на ДПС демонстративно започнаха да излизат от залата.

Смекчената формулировка бе предложена формално от депутатката на Борисов Цвета Караянчева и мина със 142 гласа "за", 12 "против" и 4 "въздържал се". Предложението й подкрепиха от 68 гербери, 29 депутати на БСП, 13 от Реформаторския блок, 15 от Патриотичния фронт, 8 от БДЦ, 8 от АБВ и един независим. Против бяха един народен представител от БСП, 10 от "Атака" и един независим. И четиримата въздържали се бяха от Блока. Депутатите от ДПС не участваха в гласуването.

Очаквайте подробности