"Напълно спекулативно беше използван българския парламент, за да се покаже на целия свят, че там се извършват религиозни обреди. Защото освен музиката и танците, там имаше продължително, от порядъка на 10-15 минути, четене на Корана от някакъв четец с бяла плетена шапчица. И се въртяха някакви с бели рокли, мъже с бели рокли, на мен да не казвам на какво ми приличаха, аз не можах  да ги разбера, и се въртят обратно на часовниковата стрелка."

Така лидерът на Патриотичният фронт Валери Симеонов описа събитието, принудило го да направи изказване пред медиите днес в Народното събрание. Става въпрос за музикално-танцувална програма, организирана в събота от 18 ч в сградата на бившия Партиен дом, сега сграда на Народното събрание, на който са присъствали политици и представители на република Турция.

"То се проведе скрито от българската общественост и медии, както това вече е практика на редица официални прояви, като тези на министър председателя Давитоглу, президента Ердоган, или вицепремиера Боздак. На една редица на първия ред бяха наредени последователно непримиримите врагове от "Свобода и достойнство" и ДПС, както и мюфтии. От двете страни на турският посланик Гьокче бяха Корман Исмаилов и Лютви Местан," разказа Симеонов.

Събитието е организирано от Главното мюфтийство и в действителност е имало както концерт, така и представяне на дервишкия орден, с традиционните му кръгови танци и бели одежди.

"Буди учудване, ако не недоумение актът как български медии са въвлечени в едно сектантско ислямско изявление на култ към пророка Мохамед, което е практика само в Турция, и наложен ритуал на неоосманската политическа върхушка на нашата южна съседка. Целият ислямски свят отрича култа към пророка Мохамед, като това е и основната доктрина на отрицание на идолопоклоничеството в исляма. С други думи, става въпрос за сектантска изява," заяви Симеонов.

Неговата забележка е в някаква степен вярна - религиозните ордени са забранени в повечето мюсюлмански държави. 

Лидерът на Патриотите отбеляза неколкократно, че събитието е извършено с медийната подкрепа на обществените медии - БНТ, БНР и БТА, но накрая призна, че те всъщност не са излъчили нищо за събитието, а само са писани като партньори.

Групата на Фронта е особено притеснена, че подобно събитие е бил организирано в сградата на бъгарския парламент, и излъчено само от турска телевизия. 

"Това е демонстрация на Турция към Европа, че Анкара управлява с твърда ръка българското Главно мюфтийство", смята Симеонов. 

На негов въпрос защо залата "Света София" е дадена за това събитие, от ръководството на НС му казали, че тя  се дава на всеки, който плати 1500 лева за цял ден или 900 лева за половин. В действителност няма ограничения кой може да наема залата в бившия Партиен дом.

"Настояваме за ясна позиция на правителството," заяви Симеонов, и подчерта, че трябва да се променят правилата как се наемат зали в Народното събрание.