Парламентът ще обсъжда проект за решение за признаване на арменския геноцид. Това гласуваха депутатите днес. Точката ще бъде първа в петък, 24 април, когато се отбелязват 100 години от масовото избиване на арменци от страна на Турция. Против бяха основно депутатите от ДПС.

105 депутати бяха "за", 31 "против" и 41 се въздържаха. Предложението бе направено от Десислав Чуколов от "Атака". Той припомни, че арменският геноцид е признат от много европейски държави. 

Не за първи път в парламента ще се обсъжда признаването на арменския геноцид. Досега обаче всички подобни дебати завършваха с това, че парламентът не успяваше да събере достатъчно гласове "за".

Турция винаги е твърдяла, че събитията от 1915 г. не могат да се квалифицират като геноцид. Ако депутатите признаят арменския геноцид това вероятно ще влоши чувствително отношенията ни с Анкара.

Само преди седмица папа Франциск обяви, че кървавите събития преди сто години, когато се смята, че са избити около 1,5 милиона арменци, е геноцид. Анкара реагира остро на думите на светия отец.