Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Иво Радев - административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен, съобщиха от държавното обвинение. Той е обвинен, че  в периода 13. 06. – 17. 06 .2014 г., в Съдебната палата на града е склонявал прокурор Снежана Георгиева (от същата прокуратура) да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. Престъплението, за което го обвиняват, е по чл. 289 от НК - същото, за което е и делото на Цветан Цветанов за 6-те "не" (то чака произнасяне на ВКС, б.р.).

На 05. 06. 2014 г. Георгиева е изготвила и внесла в Окръжен съд - Плевен предложение за групиране на наложени наказания лишаване от свобода на многократно осъждания Ивайло Ячков. Прокурорката направила искане до съда определеното общо най- тежко наказание на Ячков  да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в чл. 24 от НК, поясняват още от прокуратурата.

В периода 13 -  17 юни 2014 г. административният ръководител Радев е склонявал прокурор Георгиева, в разрез с принципа, установен в чл. 14, ал.1 от НПК, да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков. Радев е настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най- тежко наказание.

Спрямо Иво Радев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 3 000 лв. Разследването се провежда от специализираното звено „Антикорупция“, което разследва и съдийката Румяна Ченалова.