Половин час. Горе-долу толкова отне на културния министър Вежди Рашидов, за да похвали пред бТВ изложбата на Тракийското златно съкровище в Лувъра и всички съпътстващи прояви.

„Ние се представихме като богове, като равни с равни”, каза той.

После не се сдържа да разкритикува поведението на тенора Георги Петров, който беше отстранен от хора „Йоан Кукузел”, след като коментира в социалните мрежи ниското заплащане, което той и колегите му получават за труда си.

„100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може”, иронизира го Рашидов.

И уточни, че хорът не е държавен, а той е помолил диригента да участват, защото са „прекрасни певци”.

„Отворил съм вратите на най-легендарния храм в Нотр Дам. Изведнъж излиза един хорист и за 50 лева оплюва всичко. Получиха колкото един министър, 35 евро”, заяви още министърът.

В същото време Петров поиска да се включи по телефона, но Рашидов не позволи:

„Моля ви не ме замивайте с хориста – аз говоря с ръководителя на хора, не говоря с хориста”.

В началото на разговора министърът изброи медиите, които са отразили изложбата в Лувъра и отбеляза, че „няма друг народ, който сам да се плюе”. Според него четири човека са забъркали скандал, който у нас е засенчил успеха на френска земя. Той отрече в изложбата да е имало картини от частни колекции, макар че с удоволствие бил готов „да закара” и такива в Париж, но от Лувъра не позволявали.

„Няма от Васко Божков (бизнесменът Васил Божков) нищо, заяви Рашидов. - Всичко е капитал на българската държава”.

За успеха на изложбата министърът изтъкна още:

„Веднага потекоха покани, кремълският музей ни покани. Божидар Димитров го изпратих да преговаря. Преговорите вървят добре. Имаме покана от Турция, Мароко, British Museum”.

Планът обаче бил друг:

„Тази изложба като се върне, да гостува в новия ни музей, а след това – в Пловдив и Варна. Българският народ да се зарадва на своя апогей”.

По най-коментираната тема за българските журналисти, поканени да отразят събитията в Париж, Рашидов заяви:

„Поканих великолепни, добри български журналисти да отразят успеха на България”.

Ставало дума за 8 журналисти и двама оператори, като те били поканени от първия ден, в който подписал договора за изложбата през 2012 г.

„Нямам европейски пари за суджуци и луканки”, обясни министърът.

А в коментар за премиерата на книгата на Валерия Велева от „Преса” запита:

 „Искате да убием Валерия Велева за това, че пише книги? Закарахме прекрасни български писатели. Този път закарахме феминистките, жените писателки”.

И ги изреди - Милена Фучеджиева („Прекрасно пише момичето, талантливо, та до ушите”), Леа Коен, Амелия Личева, Виктория Христова. Издателство „Захарий Стоянов” трябвало да представи своя нова книга и тя била именно на така или иначе акредитираната Велева.

„Гледайте какъв каталог, бе, не му ли се радвате?!” – с тези думи министърът на културата приключи участието си по бТВ.