Повече от половината от частните терени зад плажа "Корал" ще бъдат национализирани поради факта, че на тях е установено наличието на дюни, които пък са изключително държавна собственост.

Това съобщи БНТ, позовавайки се на информация от агенцията по кадастър.

Става въпрос за 78 дка от общо 130 дка. Регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че те автоматично ще стават държавна собственост, без държавата да дължи обещетение на частниците. Това стана възможно, след като с голямо закъснение бяха изготвени и публикувани специализираните карти за "Корал", показващи местоположението на дюните.

"Ние от скицата на частните имоти сега също ще направим необходимото, което за съжаление, не е предприето вече 2 години – намаляване на прощта на тези частни имоти, които са собственост на "Ибердрола" и са собственост на "Прайм пропътрис" и "Корал резидънс". В техните имоти имаме навлизане частично. Имаме установени включително дюни тук, така че ще бъдат намалени техните площи на техните имоти съответно с тези дюни", каза Павлова.

Това ще засегне основно фирмата "Ибердрола Инмобилиария" – испански лидер в енергетиката. Тя закупи терените през 2007 г., в пика на имотния балон, за над 30 милиона евро от българската "Витатур Инвест". Бедната тогава община Царево продава земята за 7 долара на квадратен метър след спорни действия на тогавашния кмет Петко Арнаудов и в атмосфера на съмнение дали сделката е почтена.

В резултат обаче ваканционно селище не е построено. До имота не е прокарана канализация и ток. И така, след нищожна сума платени неустойки, излиза, че общината е продала ценна земя на първа и втора линия, колкото да си плати тока и телефона. "Витатур" обаче излиза на голяма печалба. През 2007 г. тя успява да продаде терена на испанската "Ибердрола" на десетократно по-висока цена. А "Ибердрола" прегръща идеята за ваканционно селище с 2500 апартамента и 1800 подземни гаражи.

Пред Клуб Z обаче изпълнителният директор на Агенцията инж. Светослав Наков обясни преди дни, че може да има процедури по отчуждаване.

"На базата на тези обединени цифрови модели ще се подготви проект на изменение на кадастралните карти за въпросните плажове и дюни. Ще се подготви скица-проект, ще се съгласува с Министерството на регионалното развитие и в последствие ще пуснат акт за изключителна държавна собственост за въпросните територии. Ако някъде се засягат частни терени, те ще бъдат отчуждавани", описа процедурата инж. Наков.