Лидерът на Движение Бълария на гражданите Меглена Кунева заяви, че Реформаторският блок трябва да издигне собствена кандидатура за кмет на София, където има над 100 000 избиратели.

"Имаме отличен кандидат в лицето на сегашния кмет, но трябва да дадем възможност на нашите симпатизанти да изберат нас и нашите решения за София". 

Това каза Кунева в приветствие към разширения национален съветна партията, който се провежда в Бургас.

Кунева смята, че реалистичната цел на Реформаторите е да има кметове в 40-50 големи общини и в 5-6 областни града. Тя не изключи възможността в някои от смесените райони да се партнира с ГЕРБ с цел да се пробие статуквото на ДПС и БСП.

"Както сега с конституционни поправки искаме да бетонираме промените в съдебната система, така с победа на Реформаторския блок на местните избори през есента ще бетонираме възможността да проведем реформите, зад които блокът застава", каза Кунева. 

Според нея последователна политика на централно ниво, ще добави гласове към резултата за местните избори.

Кунева прогнозира, че обществото би дало висока оценка за национална регистрация на Реформаторския блок за местните избори.

Преди седмици лидеът на ДСБ Радан Кънев заяви, че партии, които искат да използват местния вот като тест за националната си популярност, вероятно ще имат по-нисък резултат от този, който очакват. Като такива партии той посочи ГЕРБ и ДПС.

Според Кънев не трябва да се пренебрегва фактът, че "хората искат на местните избори по-добро управление на 265 отделни общини, всяка сама за себе си". Той каза още, че "има общини, в които подобрението на живота императивно изисква ГЕРБ да бъдат отстранени от властови позиции".

На други места според Кънев "вероятно е добре ГЕРБ и РБ да управляват заедно". Имало и общини, в които двете формации трябвало да се яват заедно още на първи тур. 

"За да не допуснем да изпаднем още на първи тур и да стабилизираме знаково статукво от типа на това в Търговище и Разград, където БСП управлява в последните 7 десетилетия непрекъснато и градовете приличат на излезли от гражданска война", поясни Кънев.

Тъй като изявлението на Кънев бе направено във Варна, той каза, че този град трябва да има нов кмет, но най-важното е да се промени моделът на формирането на "търговско мнозинство". В момента кмет на Варна е Иван Портних от ГЕРБ.