Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руските власти забраниха новия филм с Гари Олдман „Дете 44“ да се прожектира в страната буквално часове преди премиерата му. Според културното министерство би било неподходящо да лентата, в която действието се развива в Съветския съюз по време на Сталин, да се излъчва седмици преди честването на 70-ата годишната от Деня на победата.

Заради забраната руските киномани няма да имат възможността да гледат легално как Гари Олдман и Том Харди преследват сериен убиец на млади момчета в политическия контекст на режима на Сталин.

Решението за спирането на трилъра „Дете 44“ е взето, след като представители на Министерството на културата са изгледали филма. Според официалното изявление на ведомството журналисти се обърнали към властта с въпроси за „изкривяването на историческите факти и интерпретиране на събитията преди, по време на и след Великата патриотична война“ (както в Русия наричат Втората световна война).

„Важно е да се сложи край на безкрайния низ от шизофренични отражения на самите нас“, заяви и лично руският министър на културата Владимир Медински, цитиран от РИА Новости. Според него филмът изобразява не страна, а Мордор, с „физически и умствено низши подчовеци“.

„Дете 44“ е по романа на Том Роб Смит от 2008 г., който разказва за агент по сигурността по следите на сериен убиец на деца, въпреки опитите на правителството да прикрият престъпленията.

През последните години Русия опитва да прекрои наратива за противоречивия режим на Сталин – а усилията в тази посока се ускориха още повече, след като преди около година Кримският полуостров бе анексиран. Властите се опитват да възстановят репутацията на комунистическия лидер като строител на руския народ и архитект на победата над нацистите, а не като човек, довел милиони свои поданици до смъртта. И според социологическите проучвания усилията им постепенно се увенчават с успех – и популярността на Сталин сред хората расте.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

Правилно тази статия е под "площад Славейков". Защото разглеждането на определени периоди от човешката история се нуждаят от определена култура. А отношението към човешкия живот е граничната бразда между различни култури. Каква култура може да има при пропагандни тези?

смях на парцали

Рокерите на шествие пред министерството! :)

Том Харди ftw

Значи ще се гледа задължително.

John

Книгата на Том Роб Смит "Child 44" used, hardcover $0.04

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.