Новото ляво правителство на Гърция разруши всичко каквото беше постигнато досега в преговорите за оказване на помощ на Атина да изплати дълговете си, заяви гневно в Ню Йорк финансовият министър на Германия Фолфганг Шойбле.

"Не можете да хвърляте стотици милиарди в бездънна каца", предупреди той кабинета на Ципрас. "Чакаме конкретни стъпки от гръцкото правителство. Аз лично не очаквам, че може скоро да се постигне споразумение. В края на идващата седмица е поредното заседание на финансовите евроминистри, но никой не очаква да бъде взето някакво решение. Сега всичко зависи от Атина", коментира Шойбле в Съвета по международни отношения в Ню Йорк.

Очевидно до 24 април няма да могат да бъдат взети никакви решения, което се потвърждава и от думите на Шойбле. Сега остава въпроса дали и до 11 май - следващото заседание, ще се стигне до някакво споразумение. Дотогава обаче няма да бъде отпуснат жизненоважния транш от 7 милиарда на гръцкото правителство.

Тези дни се заговори, че съветници на Ципрас му дали идеята, в случай, че не се постигне съгласие с кредиторите, да бъде направен общонационален референдум в Гърция по икономическите проблеми и т.нар. непопулярни мерки.

Вчера бяха публикувани официални данни, от които личи, че дългът на Гърция е достигнал 177 на сто от брутния вътрешен продукт, а дефицита в бюджета е 3,5 на сто, вместо предвидените1,6 процента.