Още на 12 януари т.г. е прекратено делото за малката Ана-Мария, чиито родители твърдяха, че е сексуално малтретирана в столично помощно училище. Това отговориха от Софийската районна прокуратура днес на запитване на Клуб Z.

Поводът да се прекрати разследването е "липса на състав на престъпление", или казано по друг начин - не са открити каквито и да е доказателства за твърдяното от родителите.

Дни след 19 септември 2014 г. майката на момиченцето, което е аутист, сигнализира най-напред чрез фейсбук, че има съмнения какво се е случвало на въпросната дата в IV помощно училище. Първо версията беше, че бодито на дъщеря й не е било облечено на нея, а върху шкафче, но постепенно се стигна до убедени твърдения, че детето е станало жертва на сексуален тормоз.

Историята предизвика огромен отзвук, родители на деца аутисти дори излизаха на протест пред МОН.

Образувани бяха проверки освен от МОН и от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). От министерството наложиха наказания в училището и изведнъж бяха открити куп нередности като например "пропуски във воденето на училищната документация".

"При оплакването от страна на майката за липсваща дреха (бельо) на дъщеря й, персоналът не е идентифицирал проблема, поставен от родителите, като ситуация за дете в риск и не е задействал Координационния механизъм за действие при деца в риск", установиха тогава от МОН.

Директорката на IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" Венета Бочева Ал-Шериф бе наказана с "предупреждение за уволнение", глобиха я 1000 лв. от ДАЗД, а родители дори негодуваха защо толково леко й се е разминало.

Пред Нова тв директорката опита да се защити, че вътрешна проверка е установила, ча няма абсолютно никакви данни за сексуално насилие.

Както Клуб Z писа, на 8 октомври - близо 20 дни след хипотетичния инцидент, и СРП образува наказателно производство срещу неизвестен извършител по чл. 150 от НК - блудство с малолетен.

"Данните по никакъв начин не са категорични и безспорни. Няма данни, че такива блудствени действия избощо са били осъществени, но по-добре да пристъпим бързо към наказателно производство", призна тогава зам-районният прокурор на София Стефан Милев.

Още тогава той окачестви събраните при предварителната полицейска проверка обстоятелства като "дума срещу дума" и подчерта,ч е полицията е действала максимално бързо след като майката все пак си подала жалба на 24 септември.