До края на месец април ще има подробен доклад и анализ на причините за срутването на хотел "Вероника" в почивния комплекс "Слънчев ден" край Варна. Това обяви министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова по бТВ.

"След като се случи нещастният инцидент на този строеж, веднага изпратихме представители на строителния контрол, които затвориха строежа и строителните дейности на обекта,тъй като се вижда, че технологията въобще не е спазена от наетите изпълнители и подизпълнители”, посочи Павлова.

За да могат хората да работят вътре в обекта, е било необходимо да се разчиства с машини, твърди тя. Работниците за съжаление са допуснати вътре, което е довело до трагедията.

"Именно затова издадохме заповед за цялостно спиране на всички дейности по строежа на този обект”, коментира тя.

Четирима попаднаха под тонове желязо и бетон миналата сряда, когато конструкцията на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден" се срути върху работниците. Въпреки мигновено организираната спасителна операция, оцелели нямаше. В последствие се разбра, че Георги Георгиев, който е бил нает като подизпълнител да набира работници, е е обещал по пет лева на час на хората, ако продължат работата по изрязването на арматурата на колоните, въпреки че координатора на строителните работи на обекта ги е извадил, защото е опасно. Георгиев бе задържан от МВР.

Министърката посочи, че е създадена комисия според изискванията на закона, в която за участие са поканени различни експерти в тази област. Целта е да се направи обективна оценка и експертиза за причините, довели до случването, както и за цялата документация на проекта като се цели да бъде направена обективна преценка и експертиза за причините довели до срутването, както и за всичко що се касае до документацията на проекта.

"Това е свлачищен район, който има специален режим. За проекта има издадени разрешително за строеж от община Варна. Има съгласуване на дейностите, но от там нататък е важно да се види как е изпълнявано това строителство”, заяви министър Павлова.

Тя уточни, че за спазването на правилата на подобни обекти от първа, втора и трета категория следи нейното министерство чрез ДНСК.

"За по-малките обекти, за които разрешителните се издават от общината – строителният контрол в общините е този, който трябва да следи за спазването на правилата. В този случай разрешението за този обект е издадено от община Варна, именно тя трябва да следи, но тъй като обекта се намира в свлачищен район и министерството има ангажимент”, каза тя като добави, че тук важна роля играе строителният надзор и инвеститорският контрол.

Именно заради това те ще бъдат проверени, добави Павлова.

"На тях е делегирано това правомощие и именно за това им се плаща – независим строителен контрол и независим инвеститорски контрол”, заключи министърката.