Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще спре временно строежа на къмпинг "Юг". Реакцията бе съобщена на спешно свикана съвместна пресконференция на МОСВ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Екип на РИОСВ - Бургас извършва проверка, като първоначалните заключения са, че не са спазени всички процедури, необходими по екологичното законодателство, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов. Ако това се потвърди, ще бъде наложена принудителна административна мярка за спиране на стрежа до извършване на необходимите процедури по Закона за биологичното разнообразие, обясни той.

От екоминистерството са категорични, че строежът не се извършва върху дюни. 

"Излетите фундаменти не са върху дюни", категоричен е директорът на Националната служба за защита на природата Михаил Михайлов. Той обясни, че теренът не е включен в срециализираната карта на дюните, която е правена през 2012 г., но не каза върху какъв вид скала или почва са бетонните плочи.

"Специалистите, изготвили картата на дюните, нямат задължение да определят вида на терените извън тях", коментира той.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че строежът се извършва в урбанизирана територия, категоризирана по подробен устройствен план през 2004 г. Разрешителното за строеж е с обща площ от 1173 кв. м, и е от края на 2012 г. Но още тогава действието му е спряно от Регионалната Дирекция за национален строителен контрол поради изтекъл срок на ОВОС-а на обекта. Наложени са санкции и на главния архитект на община Царево, защото е издал строителното разрешително.

Но в последствие Бургаският административен съд е отменил решението на РДНСК, както и наложената на архитекта глоба с мотиви, че строителният контрол не е компетентен по екологичните норми.

"Интересното е, че съдът не е отменил заповедта на РДНСК за спиране на строежите на плаща "Корал", която е със същите мотиви, както и тази за къмпинг "Юг". Но съдебният състав по двата случая е различен", каза Лиляна Павлова.

Тя съобщи още, че другата седмица ще бъде обявена процедура за концесия на "Корал", като за първи път ще има изисквания това да е екоплаж. Всички преместваеми съоръжения и обекти ще трябва да са направени от екоматериали, а свободната зона ще е по-голяма, обясни министърката.

Ключови думи

Коментари

Строители на съвременен бардак

Ма бетонирайте бре малоумни другари. Не спирайте да вандалствате. Но после не питайте и не ревете, къде са платежоспособните туристи. Ми, бЕгаха погнусени. Няма и да има. Ни на черно море ни в Банско. От 10 години не храня престъпните паразити ни на Черно Море, нито по ски курортите Ни.

оставям коментар

тая дупка не е дупка.

дебелян пеевский

не знам защо беснеете толкова за тия два правоъгълника в кръгчето, а не беснеете за многоетажната сграда в горния край на снимката. българе-умници.

адвокат

Съгласно т.4, § 1 от Допълнителни разпоредби към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие "Пясъчни дюни" са образувания, формирани от насипване на пясъци в резултат от взаимодействието на море, суша и вятър. Е добре де, повече от очевидно е, че показаното на снимките са дюни по смисъла на ЗУЧК, а същият закон (чл.17а) забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права върху подвижни дюни. Къде е истината питам аз???

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.