Паметникът на Съветската армия осъмна отново изписан. Този път думите са две - Лустрация и Демонтаж. Изрисувани са в синьо и жълто - цветовете на националния флаг на Украйна.

Малко след 2 часа през нощта в близост за задържани Манол Глишев и Кирил Чуканов - активни участници в окупацията на Софийския университет и протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. 

Техните адвокати са поискали от Първо районно управление на полицията да ги освободи, но искането не е било уважено.

Двамата не признават съпричастност с деянието и твърдят, че са минавали от там. Тази част от парка обаче има постоянно видеонаблюдение и предстои полицията да разгледа записите. 

Подготвяното обвинение срещу Глишев и Чуканов е по чл. 216 от Наказателния кодекс:

"Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години."

Досега всички, които пишеха политически лозунги върху този и други паметници, бяха обвинявани за хулиганство. Съдът обаче традиционно не приема това заради гарантираната от Конституцията свобода на изразяване.

При последния такъв случай дори самата прокуратура се отказа да повдига обвинение. 

Посолството на Русия реагира веднага. Чрез акаунта си в туитър представителството на Москва нарече действието "оскверняване", а извършителите - "вандали".

Преди по-малко от година четирима души отново бяха арестувани, защото написаха "Окупатори". 

През февруари 2014 година пък паметникът осъмна с надпис "Слава на Украйна".

Арест последва и протест пред паметника от септември, когато младеж отново изписа "Окупатори".

След това руското министерство на външните работи реагира остро и поиска да се пресекат "актовете на вандализъм".

През лятото на 2011 година фигурите в основата на паметника осъмнаха боядисани като герои от американски анимационни филми, а надписът гласеше "В крак с времето".