Симона Русева

МЮНХЕН – Доскорошният президент на ФК “Байерн” Мюнхен Ули Хьонес ще лежи в затвора в Ландсберг, известен и като “Зандана на Хитлер”, намиращ се на 70 км от баварската столица.

Както Клуб Z съобщи, Хьонес бе осъден на 13 март т. г. на 3 години и половина лишаване от свобода за укриване на 27,2 милиона евро данъци. Ден по-късно той оповести, че няма да обжалва присъдата, покая се в декларация и се оттгели от постовете си в клуба – президент и председател на Надзорния съвет.

Хьонес ще влезе зад решетки, след като идната седмица стане ясно дали прокуратурата, която поиска 5 години и половина затвор, ще се откаже или не да обжалва присъдата. Но рано или късно, бившият бос на “Байерн” ще лежи в зандана на Хитлер. Фюрерът е бил хвърлен зад решетки там заради опит за преврат през 1923 г. Зад дебелите зидове в Ландсберг той пише по-голямата част от книгата си “Моята борба”.

Затворът е строен между 1904 и 1908 г. Той получава известност не само  покрай диктатора, прекарал там две години, а и заради събитията след края на Втората световна война. Американците го обявяват за “Затвор номер 1 за военнопрестъпници”. Там са хвърлени 250 нацисти, смъртните присъди срещу тях се изпълняват до 1951 г. – всички са обесени. Това са последните смъртни присъди, изпълнени във ФРГ след края на войната. От тогава най-тежкото наказание не се прилага.

През 1958 г. янките предават затвора под юрисдикцията на Бавария. Той остава почти непроменен и до наши дни с едно изключение. Напълно преустроена е кулата, където е била килията на Хитлер, за да не се превърне в място за поклонение на бивши фашисти и неонацисти.

Затворът в Ландсберг има капацитет за 565 осъдени плюс за още 190 на свободен режим.

Събуждането е в 5,30 заранта. След закуската всички се отправят на работа. Изключения се допускат само за болни и инвалиди. Осъдените работят на 12-те затворнически обекта – кухня, пекарна, шлосерска и дърводелска работилница, часовникарски цех, печатница, книговезки цех, авторемонтен сервиз, зеленчукови ферми и животновъдство. Работи се 40 часа седмично, почасовата надница в зависимост от изпълняваната дейност е от 1,06 до 1,77 евро.

Килиите, наричани “Хотел четирите решетки” (по аналогия с петзвездната верига “Четирите сезона”), са с размери от 8 и 10 кв. м, няколко обаче са истински лукс – 24 кв. м. Във всички има легло, маса, стол, телевизор, по който не могат да се гледат платените програми, радио и умивалник, тоалетната е в отделна ниша. Банята е на етажа, такава има само в “луксозните” килии. Няма гаранция, че Хьонес ще бъде настанен в такава, той няма право на бонуси. Може обаче да се надява на единична килия, такива са две трети от всички в Ландсберг.

Всеки затворник има право да си поръчва чрез надзирателя храна от ресторант. Това го правят малцина, тъй като затворническата кухня не се различава от тази в добър ресторант, твърдят излежали присъди в “Хотел четирите решетки”.