Спирането на производството на ядрените оръжия, намаляването им и разоръжаването е новата най-важна дипломатическа цел на папа Франциск, пише сп. "Тайм".

Още през декември светият отец изпрати писмо с призив за тотално ядрено разоръжаване до Конференцията във Виена по хуманитарните въпроси. После през януари обяви ядреното разоръжаване като основен приоритет заедно с борбата срещу киматичните промени в реч пред дипломатическия корпус във Ватикана. Сега международните експерти очакват, че в речта си през септември пред Общото събрание на ООН папа Франциск ще обяви именно като първостепенна задача борбата срещу атомните бомби. Особено като се има предвид, че тогава се навършват точно 50 години от прочутото изказване на папа Павел VI пред ООН, в което той заявява "никога повече война, никога повече война".

"Папата ще издигне на ново ниво битката срещу ядреното въоръжаване с морални аргументи. И не само за производството на това смъртоностно оръжие, но и за притежаването му", заявява пред "Тайм" посланикът на Ватикана в ООН архиепископ Бернедито Ауза. Светият престол е много разтревожен, че държавите които имат атомни бомби и ракети, не само не ги намаляват, а непрекъснато ги усъвършенстват, добавя нунцият.

Главата на Римокатолическата църква има подкрепата и на Държавния департамент на САЩ. Заместник-държавната секретарка Роуз Готмойлър, която отговаря за контрола над оръжията и международната сигурност, няколко пъти е обсъждала с представители на Ватикана неразпространяването на ядрените оръжия, а другата седмица отново е на посещение в Рим.