Президентът на САЩ Барак Обама и кубинският лидер Раул Кастро си стиснаха ръцете малко преди началото на Срещата на американските държави в Панама. Ръкостискането стана само пет месеца след като изненадващо бе обявено ново начало в отношенията между двете страни след десетилетия прекъснати връзки. С посредничеството на папа Франциск и при пълна тайна в продължение на година бе подготвян обрата, обявен през декември м.г.

Историческата среща между Обама и Кастро се очаква по-късно днес. Те ще разговарят на четири очи.

Вече има внесен законопроект в Конгреса на САЩ за сваляне на икономическите санкции срещу Куба, но кога точно това ще стане ще реши американският президент.

На форума Барак Обама обяви, че САЩ ще продължават да защитават правата на човека навсякъде по света.

"Когато на хората не им дават да изразяват свободно мнението си както е в Русия и Китай, ограничават свободата на събиранията им както е в Египет или създават изправителни лагери както в Северна Корея, това означава, че правата на човека продължават да бъдат в опасност. И ние смятаме, че имаме моралното право да не премълчаваме, когато такива неща се случват", заяви президентът на САЩ.

"Нормализацията на отношенията ни с Куба, ще допринесат за подобряване на живота на кубинците. И не защото това ще им бъде натрапено от САЩ, а защото те сами ще могат да избират най-добрия за тях път на развитие в бъдеще", подчерта още Обама.

Не церемонията по откриването държаха речи генералният секретар на Организацията на американските държави Хосе Мигел Инсулси, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и панамският президент Варела. Беше прочетено и приветствие на папа Франциск.

Последната среща между лидери на САЩ и Куба е била в далечната 1956 г., когато диктаторът Фулгенсио Батиста се среща с президента Дуайт Айзенхауер. През 2013 г. на погребението на Нелсън Мандела Обама и Кастро се поздравиха за секунди.