Коя ще е преобладаващата религия през 2050 г. Как ще се променя броят на вярващите в различните вероизповедания през следващите 35 години? Изследователският център Pew се опитва да даде отговор-прогноза на тези въпроси.

Религиозният профил на света се променя изключително бързо, като това се дължи до голяма степен на разликите в индекса на раждаемост, на процента на младото население в най-големите световни религии. Освен това има и друг по-малък фактор - хора, които сменят религията си, уточняват изследователите. В следващите няколко десетилетия християните ще останат най-голямата религиозна група в света, но ислямът увеличава влиянието си по-бързо от всяка друга религия. Какво да очакваме, ако сегашните темпове на развитие се запазят и през 2050 г.

- Броят на мюсюлманите ще бъде приблизително равен на броя на християните по света. (Мюсюлманите ще бъдат 2,8 млрд. души или 30 на сто от населението в света, а християните 2,9 млрд. или 31%). Това ще се случи за първи път в световната история.  Бумът на исляма изследователите обясняват основно с големия процент младо население в мюсюлманските държави, както и с намаляващия процент на детска смъртност.

- Всички религии ще увеличават числеността си в абсолютни стойности (процентно положението стои по-различно), с изключение на будизма, който остава на нивото от 2010 г. Причината за това развитие при будизма са ниската раждаемост и застаряващото население в Китай, Тайланд и Япония.

- Атеистите, агностиците и други хора, които не принадлежат към никоя религия - въпреки че ще се увеличават в страни като САЩ, Франция, Япония, Виетнам, Германия и Великобритания - ще намаляват като процент от населението на света. В момента те са 16 на сто от населението на света, през 2050 г. ще станат 13%. Причината - застаряването на тази група, както и по-ниската раждаемост сред тях.

- Индуистите и евреите ще бъдат повече, отколкото днес. Евреите, които са най-малобройни сред световните религиозни общности, се очаква да станат с 16 на сто повече- от 14 млн. през 2010 до 16,1 млн. по света през 2050 г.(Говорим само за религиозна принадлежност).

- В Европа мюсюлманите ще представляват 10 на сто от цялото население на континента. Ще се увеличават хората, които не принадлежат към никоя религия.

- В Индия индуистите ще останат мнозинство, но същевременно тя ще стане държавата с най-многобройното мюсюлманско население в света, като задмине Индонезия.

- В САЩ християните ще намалеят през 2050 г.- от три четвърти до две трети от жителите на държавата. Юдаизмът няма да е втората най-разпространена религия след християнството в страната. Мюсюлманите ще са повече от хората в САЩ, които религиозно се определят като евреи. 

- 38 на сто от всички християни ще живеят в Африка на юг от Сахара. В момента една четвърт от всички християни са в Европа. През 2050 г. този процент ще падне до около 16%.(В абсолютни числа сега в Европа има 553 млн. християни, през 2050 г. ще бъдат 454 млн.) Така Африка ще се превърне в най-християнизирания континент.

Това са основните тенденции, които извеждат от изследователския център. Изводите са направени въз основа на сегашната разпространение на религиите, географското разположение, възрастовите различия, раждаемост и смъртност, миграционните процеси и т. н. 

Пълният доклад  “The Future of World Religions: Population Growth Projections, 2010-2050" може да бъде открит на http://www.pewforum.org/2015/04/02/religious-projections-2010-2050/.

Pew Research Center  е неправителствен, както се самоопределя -"факт танк". Целта на организацията е да информира за проблеми, нагласи, отношения и тенденции в САЩ и света. Тя не представя позиции, свързани с политики.