Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трябва или не трябва българският президент Росен Плевнелиев да отиде на Червения площад в Москва за парада на 9 май?

Това е един от въпросите, които силно вълнуват обществото в навечерието на 70-годишнината от края на Втората световна война.

Въпросът придоби особена острота, когато стана ясно, че чешкият президент Милош Земан има намерение да отиде в Москва. Намерението на Земан придоби особен блясък в контекста на коментарите на американския посланик в Прага Андрю Шапиро. Той заяви пред чешка телевизия, че присъствието на Земан като единствения държавен лидер от ЕС на тържествата в Русия би било недалновидно. На което пък чехът отвърна, че едва ли чешкият посланик във Вашингтон ще си позволи да дава акъл на американския президент,

Нека оставим настрана международното положение и въпросът доколко присъствието на лидери от ЕС в Москва ще легитимира режима на Владимир Путин в Русия и неговите действия в Украйна. Честването на 9 май 1945 г. от страните в Източна Европа е много деликатна тема по принцип. Защото за тази част от континента тази дата не се изчерпва с победата над фашизма. А и с последвалото налагане на съветския тоталитаризъм, не много по-различен от хитлеристкия фашизъм, продължило няколко десетилетия.

Специално за България въпросът е още по-деликатен. В края на Втората световна война, въпреки участието си в нейната заключителна фаза, страната е третирана като победена държава. Според мирния договор от 1947 г. армията на България е сведена до 65 хил. души. Страната трябва да плати 45 млн. долара репарации на Гърция и 25 млн. долара репарации на Югославия. Стойността им се равнява на половината от целия годишен износ на страната през 1945-1946 г. Според изчисления тази сума е по-голяма дори от репарациите от Ньойския договор, с който за нас завършва Първата световна война и който и до днес се смята за може би най-голямата национална трагедия.

България запазва Южна Добруджа, която си е възвърнала през 1940 г. Доколко обаче това е станало заради краткото й участие във войната срещу Германия е спорно, защото Южна Добруджа е придобита преди влизането ни във войната на страната на Хитлер.

Накратко: на 9 май 1945 г. България е победена страна, която освен това се е освободила от фашизма на много тежка цена - окупация от СССР. Какво точно трябва да празнуваме ние, българите, по повод тази дата не е много ясно.

Онези, които настояват да имаме представител на парада на Червения площад често изтъкват, че трябва да гледаме първо своя си интерес и след това този на ЕС и НАТО. Точно тесният ни национален интерес обаче повелява да честваме 9 май 1945 г. само и единствено със свеждане на глави. И с надеждата, че сме научили поредния горчив историчеки урок, преподаден ни на тази дата.

За България, а може би и за Европа като цяло, е далеч по-подходящо да се чества датата 9 май 1950 г. На тази дата, 5 години след края на Втората световна война френският министър на външните работи Робер Шуман произнася "Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, тази общност е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз. Основната цел на този съюз е да предоврати нова световна война и поне засега тази цел е изпълнена.

За да избегнат нова война европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, „не само немислима, но и практически невъзможна“, както се казва в декларацията.

Честването на началото на ЕС в много по-голяма степен е подходящ и обединяващ повод за всички европейски държави. И особено за такива като България, които към 9 май 1945 г. са били победени и окупирани. Ако настоящото напрежение около честванията на 9 май в Москва доведе до преосмисляне на тази дата в европейски контекст, това би било добър изход.

Ключови думи

Коментари

Питанка

Смотаняк! Що не питаш Дани Гея Митов и лудата БетинКа Жожотева - що ли пък руснаците все пак евакуираха двамината българи от Йемен, а?! Или, ти, щот си дежурналист от "жълтите павета", дреме ти, важното е щом Оги Хапчето плаща, ша плюем Русията! Да не е щот Русия не иска лекарствата на СОФАРМА? Що, Оги Хапчето не декларира, че няма конфликт на интереси? А? Щото търгува с илачи и явно нЕкой го е изхвърлил от руския пазар...

Кирил

"Питанка" е платен трол на Путлер.

Искате да кажете, че са се подвоумили дали да евакуират двамцата?

Gogo

Самата историческа истина. 1945г. е провал на поколения българи да изградят суверенна държава. Провал, организиран и осъществен от българските комунисти в услуга на съветските. Резултата е окончателно пропусната възможност за национално обединение на Балканите, икоиномическа разруха и наколко милиона обезумели мунчовци до днес!

Да се пита човек какво правиш още тук, ако си тук, де. Ми мунчовци сме, то не може всички Кириак Стефчовци изповядващи Евроатлантически ценности да сме. Ама милионите сме ние.

Тотален нещастник, думи нямам. Как ще почетем хилядите жертви дадени от Първа Българска Армия воювала от тук до Виена? Да бяхме разглеждани като победена страна, защото Царя ни заши към родната си Германия и най-вече, ония които бомбардираха и съсипаха София - Американци и Англичани искаха това. Сега разбира се те са нашите хора. Пък Добруджа щяла да ни остане така и така, тъпанар. Пък отношението на Руснаците е исторически ясно. На 9-ти май 1945г. има един чужд Генерал, който марширува в състава на на 3-ти Украински Фронт и това е Българският Генерал Владимир Стойчев. И за протокола, 3-ти Украински фронт не е от Украинци, а е освобождавал Украйна. Украинците са воювали в състава на Съветската Армия, но е имало и Бебдеровски дивизиии в състава на SS. Пък за празнуването , какво общо имаме ние със споразумението за въглища и стомана? Нищо.

Кирил

Платен трол на Путлер.

88

Не е платен трол. Просто тъпанар.

ужас

Като чете човек тези писаници просто го обзема ужас. Ами обявете национален траур тогава! След като на тази дата сме една нещастно победена страна. АМАН ОТ ИЗВЕРГИ И ИДИОТИ БЕ!

Gogo

Трябва да се почетат жертвите - повече от 45 000 българи, трябва да се осъдят и виновните, но място на Червения площад на окупаторите нямаме, ако поне малко уважаваме държавата си.

88

То си Е за ТРАУР. Но понеже си промит мозък, няма как да го осъзнаеш!

0101

На парада на 9 май ходят хора с топки в панталоните. Останалите посещават други паради...

Кирил

Драги тролове на Путлер. Време е да измислите някакви нови опорни точки. Нещо по- ралзлично от "Дани Гея Митов". Или че путлеристите са спасители и освободители. Е може би Гоце ще ги донесе от Москва най- накрая. Калфин и Миков явно ги загубиха по пътя.

не били компютри а...

На парада на 9 май ходят хора с гюлета в главите. Доколкото нещо е останало там от десетилетия комунистическа пропаганда...

!

Пратете Станишев и Вагинин, те имат топки, ама меки.

88

Не, това в гащите им не са топки, а акото им. Хем са насрани до ушите - хем паради правят. За друго освен паради и евтин келешлък не стават!

и сега пак сме на грешната страна !!!

Даааааа

проблема на БГ

не е в това че няма нищо за 9 май. Макар само по себе си това да е доста притеснително. Проблема на България е че се населява от, да ми простите цитата на лицето БМБ играещо Първи Министър, прости люде. Ама какво да се прави...?

Не са прости, купени са троловете на Сорос. Макар че да си купен по такива теми е висша форма на купен, продажен и прост, като цяло.

Николай Петров

Какво точно трябва да празнуваме на 9 май. Победените германци имат 48 000 долара БВП на глава от населението, а победилите руснаци тази година ще имат БВП на глава от населението около 8 000 долара, съкратиха си бюджета с цели 10% и планират 15% инфлация.

Нещо не схващам какво общо има това. Тук говорим за История, събития от преди 70 години. Май коментарът Ви за некоя друга тема е г-н Петров.

Относно необятния пазар на Русия, нека да спомена, че 35 милионна Канада и 50 милионна Италия имат по-висок сумарен БВП от 143 милионна Русия и съответно харчат повече за своя внос. Тази година руският БВП ще падне под този на Испания, а нищо чудно да достигне БВП на 15 милионна Холандия в близко бъдеще, защото до 2004г. беше точно така.

Кур за Путин

Моника Стрънишчева

Здрав, прав, корав.

Да ти се връща троен!

независим

Той си има и го наб ива яко н а САЩ и техните гъзоблизци !!!

Путлерските рубладжии се нуждаят от нови упорни точки - изстрели от упор след като са такива нациионални предатели.

Петров

Перфектен анализ :)

Петър Влахов

Не виждам само, защо ще свеждаме глави. Няма причина да се срамуваме от делата на предците си. В Царство България са били забранени както комунистическите, така и фашистките партии, а когато СССР ни напада, в България е на власт правителство на опозицията. Докато във фашистките и комунистическите държави опозицията не е в народното събрание и не съставя правителства, а е разстреляна или е в концлагери. Освен това, държавата е съдила комунистите, и много от тях са били осъждани на неголеми срокове затвор или просто въдворявани в провинцията, а често и просто освобождавани, което свидетелства за справедлива съдебна система, което не осъжда хората за идеите им, както в Германия или в СССР по това време. От което се вижда, че в България е нямало фашизъм, както твърдят съветските завоеватели, за да оправдаят нападението си. Но тяхната държава вече я няма. "34. Уповавай се на Господа и се дръж о Неговите пътища: и Той ще те въздигне, за да наследиш земята; и когато бъдат изтребвани нечестивците, ти ще видиш. 35. Видях страшен нечестивец, как се ширеше като вкоренено многоклонесто дърво; 36. но той премина, и го няма; търся го, и го не намирам. 37. Наблюдавай непорочния и гледай праведника, защото бъднината на такъв човек е мир; 38. а беззаконниците всички ще бъдат изтребени; бъднината на нечестивците е гибел. " ( www.pravoslavieto.com/bible/sz/ps/36.htm )

Независим

Дяволът чете Евангелието !!! А да си чувал за избити преди 9.09.44, макар и деца дори???

Николов

Я си представете, че нямаше 9 май, че нямаше Деня на победата, Че Хитлер беше успял да се справи с Русия. Дали тогава щеше да се прегърне с Чърчил или с Рузвелт. И друго си представете. Че ние не участвахме във Втората фаза на войната, че не дадохме хилядите жертви в Сърбия и Унгария.Да не мислите ,че на преговорите в Париж някой щеше да ни бръсне за слива. Нямаше и помен да остана от българската държава. Нали отдавна гърците и сърбите чакат това. Ами след пет години,ако Хитлер беше успял в Русия,кой щеше да създаде Деня на Европа. Каква Европа бе. Светът беше спасен от антихитлеристката коалиция с решаващия принос на Русия. Затова Денят на победата се чества в Москва, а не в Лондон или Вашингтон. И затова там трябва да отиде българският президент на този ден. А колкото до това, че после Русия ни наложила комунистическия режим- що не питате Плевнелиев и Борисов, като са били деца и юноши зле ли им е било в този комунистически ад? На първия баща му висш партиен функционер в Благоевград, на другия баща му шеф на пожарната. Знаете ли какво значи в ония години баща ти да е шеф на пожарната. Та това си е висша номенклатурна бройка, която се води на отчет лично в ЦК. И после той страдал щото имал бедно детство и ял филии. Горкичкият... И родът му бил репресиран. Егати репресията. Та затова си мисля, че като някой мрази Русия, да си я мрази, но всички не са балъци да се съгласяват да се промива историята!

Charley

Николов, ти на колко си години? Знаеш ли въобще за какво пишат хората по-надолу, а също и в статията?

Николов иде! Бегайте!

Виждаш ли защо в историята няма "ако", виждаш нали? Ами за да не се отдаваме на такива мечтания тип "горе на черешата". Но да ти кажа - прав си за шефа на пожарната. Та това наистина си е висша номенклатурна бройка! Да си го кажем направо, че бащата на Борисов е бил началник на бащата на Станишев. Знаех си! Знам също, че може лудия да се побърка. Даже не само го знам, а и го виждам, четейки написаното от Николов!

Великолепен анализ. Ако ще трябва да се празнува края на тази война, защо да не празнуваме края на останалите, на първата световна война, на балканските войни, на войните с Византия и пр.? Както православните имат празник на всеки светия, така да извъртим празник за края на всяка война в която България е участвала. Само тогава плачещата комунистическа сган може да претендира за 9 Май, в противен случай да се качват на влака и да се изселят в необятната руска страна! Място за верни комунисти там колкото щеш!

Черноморски

Наистина, много добър и поучителен анализ! Жалко, че мнозинството тук се впуска да размишлява по своему, вместо простичко да каже подкрепя или не казаното от автора. Напълно подкрепям казаното и така трябва да се учи историята у нас - обективно и безпристрастно, изчиствайки всички надстройки на комунистическата пропаганда.

Комунизмът и нацизмът са двете страни на една монета. Никога не трябва да забравяме, че в началото на Вторвата световна война СССР напада Полша в гръб и си я поделя с нацистка Германия, както и това, че без никакъв повод ни обявяват война и ни окупират за 45 години.

Независим

Сегашната окупация от ЕС, САЩ и НАТО е хиляди пъти по-пагубна от предишната, защото е ликвидирано всичко свързано с развитието на родното произвоство и сме само пазар на западни,турски и китайски стоки!Загубихме необятните руски пазари ! На това ли да се радваме ? На ровещите в контейнерите и кофите за смет, на самоубийствата и палежите.Провежда се истински геноцид над българския народ!!! Осъзнайте се !!! Вървим с широки крачки към унищожението на България

88

В България няма русофоби и русофили. Има българофили и русофили!

И през 19-ти век и сега, българите се делят на русофили и Кирияк Стефчовци.

Бате Влади

Щях да се напрегна за "фашизма" от който сме се "освободили", но Петър Влахов го е написал перфектно! Напълно съм съгласен с него и бих добавил следното: Май мнозина комунисти не знаят или се правят че не значт дето Сталин през есента на 1941г. е искал сключване на сепаративен мир с Хитлер с посредничеството на българския посланик в Москва. Отделно, през цялата война ние сме в нормални дипломатически отношения със СССР и нямаме воиски, които да воюват на Източния фронт. Това разбира се може и да не е оправдание, тъй като сме в ролята на жандарм в Македония(която е част от Югославия) и Гърция и освен това сме формално във война с Великобритания и САЩ, та в крайна сметка СССР едностранно скъсва дипл. отношения и ни обявява война, с последваща окупация. Така че, каквото и да ни разправят ортодоксите от БСП и сие, ние сме победена страна и единственото което можем да отбелязваме, не да празнуваме, е паметта на падналите мърцина 30000 наши войни по полетата на Югославия и Унгария. Колкото до това, че СССР е изнесъл основната тежест на войната, бегло да споменем, че 90% от транспорта през 1941-45 година(товарни камиони,джипове, вагони, релсов път) е бил внесен основно по линията на Ленд Лиза и по тая причина е известна приказката че ако не бяха САЩ, РККА щеше да влезе в Берлин на конска тяга, ако изобщо се стигнеше до там. Да споменем и това, че 70% от барута с който пълнят патроните в края на 1941 и началото на 1942 е американски!Всички запаси от барут и взривни вещества са складирани непосредствено до Западната граница и са завзети от германците в първите дни на войната... Т.е., както свидетелстват и живите участници от тези години, ако не бяха САЩ, РККА нямаше да има с какво да стреля...та до там с "основната тежест".

ак47

Хаха, тоя сайт е като приют за душевноболни хора. Приютил е 95% соросоидни читатели, които от своя страна представляват 2,5% от обществото ни. Толкова е сектата на ДСБ и то когато са във "върхова мобилизация". Не заслужавате дори да Ви за плюя :) Хайде сини талибаните искам поне 30 минута до вечерта. КАЗАХ!

ак47

15.31 ч. Котата е 23 минуса. Давайте, другари. Това е заповед!

ак47

30 минуса, не минута :))) Действайте черноработници! КАЗАХ!

Стелт

Пубер Калашников, след като напълни тоалетната на "Фрог" сега се премести тук, но трябва да знаеш, че тук ще си в ролята на изтривалка пред тоалетната.Свиквай. Ще оценим достойно липсата ти на знание и възпитание.

Много скромно АК 47, в други теми виждам 40 и повече даже.

За България 9 май трябва да е ден на подмяната, лъжата и пропагандата.

някои тук си пишат имената-къде едно,

къде и двете.Ами пишете си и адресите,та "съответните"страни да ви поздравят.Аз живея на ул "Вишнева"25,на петия етаж.На първия живее едно куче.

Николай

Последното изречение е ключово- говори се преосмисляне според геополитическия контекст. Напомня силно на Оруел. Един от коментиращите е написал, че САЩ са помагали на СССР. Защо са им помагали? Не са ли били съюзници? Защо САЩ не са избрали да помагат на Хитлер? Защо не са му доставяли оръжие на него, какъв им е бил проблемът? Да, болшевиките са извършили огромни престъпления. От другата страна обаче е стоял Хитлер с план за поробване на половината население на земята. САЩ са избрали първият вариант като по-малкото зло. Те са подкрепяли СССР и са празнували победата в Берлин по-късно през 1945 г. Заедно. Този факт не може да се промени, историята не може да се пренапише.

САШО

САЩ до влизането във ВСВ са "помагали" и на Хитлер, и на Сталин, и на Чърчил. От тяхната "помощ" се гътва британската империя, защото не са могли да си платят помощта. СССР плаща до 1963 година за същото, а германците предават всичко на САЩ и СССР след края на войната. Друго е важно дори 2 национални катастрофи не можаха да убедят дървените глави, че ние когато сме срещу Русия винаги губим много. Винаги. Сегашно време сме си избрали господари които хептен не ги е еня за нас, а ние не се браним въобще.

попитайте

ветераните от ВСВ от САЩ,Русия,Великобритания дали ако нямаше 9 май 1945 г щеше да има 9 май 1950 г.

l.obretenov

Ако нямаше Версайска система след Първата световна война, нямаше да има ни Хитлер, ни Втора световна... В историята няма ако.

владимиров

Това е подмяня ня историятя. От 9 септември до май 1945 Българската армия е достоен участник във втората сетовна на страната на прогресивните сили. Не омаловажавайте жертвите на Стражин, Страцин, Драва и Мур. Ь репарациите, това е друг въпрос, на който историческата наука трябва да даде отговор. Отговор за поведението на нашите войски в Сърбия, дори и в македония. За убитите мйже и деца, за сандъците с чеизи докарани от новите земи. Дължат ни отговор за действията на българскити войски в Драма. Та репарациите са си друга работа. А подвига сеи е подвиг. Аи да не забравяме исканията на Чърчил за сметка на Гърция и не ми се мисли какво би станало, ако не бе участието на Българската войска в заключителната фаза.

l.obretenov

Г-н Владимиров, никой не отрича достойното поведение на армията ни. Нашата армия винаги се е държала достойно. Това обаче - за съжаление - ни е донесло твърде малко поводи за празнуване.

Николов

До " Бегайте" Вярно е, че трябва да "бегаш" от Николов, защото той не идва сам, а идва с Истината и с името си, а такива като теб ги болят задните части от Истината. Между другото защо не си пишеш името какъв си що си - аз ще ти кажа ,че съм завършил история , с профил Нова и най-нова обща история и преподаватели са ми били такива корифеи на историческата наука като Андрей Пантев, Милен Семков, Христина Мирчева.Затова не ми се разправя с такива като теб дето превръщат историята в политическа изтривалка.

Чехльо нямало да ходи на парада в Москва, тъй като си пазел силиците за гей-парада в София.

И какво искате сега? Чехльо да ходи при Путин да му прави св.рки, докато от друга страна Путин друго го ч.кат отзад? Това ли искате? Егати порнографията ще стане

Георги Кожухаров

Само да уточня, че ВСВ не приключва на 9-ти май 1945 г. От чисто историческа гледна точка, без никакъв гео-политически контекст, следва да честваме като ден на победата 2-ри септември 1945 г., когато капитулира Япония.

Наистина не приключва тогава Втората световна. Да не забравяме, че преди капитулацията на Япония на 6 и 9 август 1945 г. САЩ най-демократично извършват и най-пъкленото дело във войната, по-страшно от хитлеристките концлагери - хвърлянето на първите в историята атомни бомби над Хирошима и Нагасаки. Над напълно окапалата Япония, която и без това е била пред капитулация.

Независим

Чували ли сте поговорката :"На умряло куче нож вади !!!" Това првят САЩ !!!

мда

БЪЛГАРИЯ, Любене, празнува на 9 май Освобождението си от едно от най-гламавите и безумни управления на България за 1300 години - това на Филов и Борис Трети. Абсурдно е да нареждаш София до хитлеристки Берлин и Токио, които довеждат до пълна капитулация страните си. България има много какво да празнува на 9 май, отделен е въпросът ДАЛИ ПУТИН ИМА МОРАЛНО право да си приписва Победата във ВСВ. Но точно от такива плиткоумни хора като тебе БЪЛГАРИЯ Е НА ТОЗИ ХАЛ!

l.obretenov

Г-н или г-жо мда, фактът, че ми говорите на ти, без да се познаваме и че си позволявате да давате лични оценки говори достатъчно красноречиво за вас и ви представя в достатъчно неблагоприятна светлина. По този повод няма да влизам в полемика с вас, макар да има какво да отговоря на вашите аргументи, които биха могли да бъдат открити сред купчината невъзпитани и обидни изрази. Всеки има право на свое мнение, не отричам вашето право да не сте съгласен с мен, но не приемам да изразявате несъгласието си по този долнопробен начин.

durutti

Ако в Германия някой предложи да не се отбелязва края на ВСВ, защото са загубили и са били окупирани, правилно ще го обявят за побъркан ревизионист с нездрави симпатии към нацизма. У нас обаче такава подмяна на историята минава за много прогресивна, явно

Има една "малка" разлика между това което са направили армиите на Германия и България. Първата, заедно със съветските си другари, напада Полша и започва втората световна война, избива 6 млн. евреи в концентрационни лагери и съсипва половин Европа, а втората си е стояла вкъщи.

Che

Ще честваме деня на въглищарите, а няма да честваме деня на победата 9.05.15г.Тия хора съвсем се забравиха, те забравиха, че България даде 34000 убити, ранени и безследно изчезнали в борбата с хитлерофашизма.Блюдолизци и дупедавци, марионетки, това са нашите политици, а за президента не ми се говори- няма да отиде на паряда....Не мога да разбера що за хора сме българите, все някой трябва да ни каже какво да правим, ние нямаме собствено мнение, все още се водим суверена държава.За това ще ни мачката и ще се правят експерименти с нас.Това е, няма на кого да се сърдим, вината си е в нас.

SIMI4

Ако празнуваме победата на комунистическа Русия над Германия,значи да отричаме 1989год.когато падна на комунизма,наложен ни следствие тази победа,когато сме окупирани от руснаците.За Хитлер и фашизма,ами вижте как еволюира ген.Франко,пък и Пиночет и предадоха власта на демократични правителства.И защо руснаците наричат войната с Германия отечествена,че и велика.Та Финландия,нападната от същата Русия води отбранитилна война нарича се руско-финландска,България 1885 год.води война със Сърбия сръбско-българска.И друго в началото на миналия век България в различно време с различни съюзници,съседи води война с Турция,после по ред причини воюва с довчеращните си съюзници.Естествено по всички правила на българскя език и граматика войната е известна и се знае като МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА.Нищо подобно няма при руснаците.От Август 1939год те са в съюз с Германия,снабдяват ги с бензин,петрол,метали,жито,дървен материал и др.за войната в Европа.Е,след като довчеращния ти ортак те напада,подобно у нас тово си е една също МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА или поне руско/съветско/-германска война!!

гяур

Ама наистина, какво ли да му празнуваме на 9 май? То войната не свършва тогава. Най-малкото три месеца по-късно предстоят на 6 и 9 август 1945 г. най-разрушителните и опустошителни престъпления на САЩ в тази война, от чиито последствия страда здравето на 4-5 поколения по-късно. Тогава Америка най-демократично извършва най-пъкленото дело във войната, по-страшно от хитлеристките концлагери - хвърля първите в историята атомни бомби над Хирошима и Нагасаки. Над напълно окапалата Япония, която и без това е била пред капитулация. Така че няма какво да празнуваме на 9 май.

Не се отпускайте!

Българските представители на този ден винаги са били по задължение и за назидание, сритани в някой ъгъл. Даже руската телевизия смутолеви, че България губи излаз на беломорието не защото не е нейно право, а защото Германия губи войната.

Дан

Колко души помнят, че това е победа над нацизма в Европа? Колко души с лекота плюят върху паметта над 20 млн. съветски граждани, загинали между 1941 и 45 г. (не са били само руснаци)? Колко души ще продължават да плямпат за комунизъм? Не ме интересува чий съюзник е била България, благодарен съм, че днес в цяла Европа не викаме "Зиг хайл"... Или поне шепата останали живи неарийци.

тралала

абсолютно е прав милия ни президент,в крайна сметка това не е гей парад

хаха

Соросоидите дори не са разбрали иронията и са лайкнали. "Интелигентните" ми калинки са те :)

Патриот

Защо Руснаците никога не казват Втора световна война? А я наричат ВИНАГИ с гръмкото ОТЕЧЕСТВЕНА ?

SIMI4

Войната,която води Б-ия през 1885год със Сърбия е сръбско-българска,скромно,даже не Отечествена,както именуват руснаците.Преди това през 1887-1888год е руско-турска,а най-интересното е че след Балканската война България воюва с довчеращните си съюзници и съвсем справедливо войната е наречена МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА!!!Защо войната с Германия,следвайки тези граматични правила не се именува германо/немско/–руска/съветска/или най-добре МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА,след като имат подписан съюзен договор за дружба и Русия снабдява Германия с гориво,жито и суровини за войната в Зап.Европа.

анти-герб

абе обретенов хвани се гръмни бе прошляк.. Какво е окупирано от СССР бе неграмотник малоумен. Руснаците с право са дошли тук да наложат новата власт и истинските българи нямаме против това, защото по това време пак е имало дупедавци и предатели, които са направили примирие с нацистка Германия, демек ние още тогава сме предали Русия като сме пуснали немците да минат от тука и да навлезнат на руска територия. С право руснаците са дошли да наложат новата власт в България и ако това не ви харесва хващайте пътя към турция, тука работа немате помаци предателски!

l.obretenov

Г-н анти-герб, по принцип не отговарям на невъзпитани хора като вас, но сега ще го направя от принципни съображения: Слушай говедо, от 1879 г. насам заради такива като теб, дето за няколко рубли отгоре са готови да предадат и майка си, не можем да се оправим. И все сме задунайская губерния, кога повече, кога по-малко. Като си такъв любител на съветския ботуш отивай при другаря Путин, той ще те приеме с отворени обятия.

Сашо

Е какъв е този горчив урок, който сме научили - това е въпросът. Според ме урока е, че когаро сме ритали срещу Русия сме получвали национални катастрофи. Може би преди да изчезнем да престанем да взимаме страна все пак? Може би за разнообразие да помислим преди да застанем пак срещу руснаците този път? Най-вероятно германците и австрийците са научили урока по-добре.

l.obretenov

Г-н Сашо, само дето към 1 март 1941 г., когато влизаме във войната на страната на Германия СССР и Германия все още са били съюзници...

О.З.

Попитайте днешните младежи,знаят ли генерал от коя страна е участвал в Парада на победата на 9 май 1945г. и как се казва той.Малцина ще ви отговорят.Колкото до това дали Съветската армия е освободителка,ако за нас не е за цяла източна Европа е,а българската армия е част от Трети украински фронт на тази армия и освободителка на Унгария и Австрия.

Фобия от Уикипедия, свободната енциклопедия Фобия (гр. phobos "страх") - патологичен, натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство; страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение.

ак47

Дали ще ти разберат деликатния намек :)

Всички пишете за ден на победата във ВСВ,а пропускате много важен момент,Великата отечествена война за СССР е срещу хитлеристка Германия и на 9 май се чества ИМЕННО ТАЗИ ПОБЕДА.Никога руснаците не са включвали името на друга държава по повод тези чествания!А г-н Обретенов да се обърне към У.Чърчил по въпроса за репарациите,защото този дебелогъзец си отмъщаваше за позора при Дойран и завоя на Черна и ако не беше Сталин в България щеше да се случи това което се случи в Гърция-гражданска война!Четете историята като история,а не както дявола евангелието г-н Обретенов.

l.obretenov

Г-н Анонимен, доколко Чърчил е имал някакво специално лошо отношение към България е спорен въпрос. Но дори да приемем че е така - каква е тази логика, според която по-виновен са проблемите в България след 1945 г. е Чърчил, който ни е дал на Сталин, а не самия Сталин, който ни е взел? Иначе гражданска война в България е имало, днес например се навършват 90-години от атентата в Света Неделя. Какво друго е това, ако не гражданска воойна? Заслугите на Сталин за това да няма гражданска война у нас след 1945 г. вероятно са в това, че с негова помощ комунистите много бързо са се справили с опозицията. Ако го нямаше Сталин вероятно щеше да име доста по-трудно, почти невъзможно.

Българин

Ако имахме президент, щеше да отиде в Москва и гордо да де изправи до Путин. Но понеже си имаме Чехлю, дето жена му го жули със стpaпона, той ще се свие в американското посолство, като последния амбреаж (долен ляв пeдал).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.