"Ние сме цигани, цигани сме се родили, цигани живеем и цигани ще си отидем от този свят. Не харесвам думата ром, защото роми ни направи демокрацията, която е изкуствена в нашата страна. Ром е кафява алкохолна напитка в стъклена бутилка."

Това каза депутатът от ДПС Александър Методиев - Бат Сали в студиото на БТВ по повод Международния ден на ромите 8 април. Той обаче уточни, че други хора от неговия етнос може да предпочитат  другото название.

Преднамерената сегрегация и дискриминация на ромите на база предразсъдъци са сериозна язва за българското общество, продължи с изказванията Методиев и по-късно, цитиран от "Дарик".

По думите му бариерите, създадени през годините пред реалното включване на ромите в голяма част от европейските държави, включително и в България, са проблеми на националните политики.

„При търсене на тези решения, задължително условие е да се открият и онези нюанси в уважението на правата на ромската общност и заедно с това да се акцентира на факта, че е необходимо да се създават задължения от нейна страна към България. Проблемите на ромите са безспорно вътрешно-държавен въпрос, непосредствено свързан с интеграцията на етносите в обществото”, обърна се още Методиев към колегите си в парламента.

Той говори още за "расизма, ксенофобията и омразата", както и за „надигащия се напоследък глас на омразата, отказа от проява на елементарна толерантност и на уважение към една древна човешка култура". Според него те са основните демотивиращи фактори за интеграция на ромите в обществото.

На официалния сайт на ДПС председателят на партията Лютви Местан също поздрави ромите за празника им.

"25-годишнината на този празник подчертава самочувствието и отговорността Ви едновременно да бъдете достойни граждани на демократичните общества, да бъдете уважавани, с равни права и еднакви свободи", написа Местан.