Схващането, че Ислямска държава е част от по-голяма конспирация на Запада, е широко разпространено в арабските страни. Основателното разбиране, че ИД е в немалка степен рожба на регионалните и международните сили, и техните необмислени политики, се загубва в съвсем абсурдни теории и конспиративни сценарии, разказва Quartz. Аргументите им са впечатляващи. Ето няколко примера:

1. Ислямска държава е създадена от САЩ

Египетският актьор Мохамед Собхи анализира на 16 февруари видеото от обезглавяванията на 21 египетски копти в Либия. И стига до заключение, че това е американски филм съвместна продукция с Турция, Катар и Израел.

Най-необоримото доказателство, според Собхи е, че джихадистът Джон, който оглавява групата по обезглавяванията - държи броеницата, която символизира исляма в същата ръка, в която държи и ножа, който символизира насилие. Неговото заключение е, че чуждите продуценти искат да изпратят негативно послание за исляма. Затова и джихадистът Джон говори на английски: за да достигне до западната аудитория и да създаде лош имидж на исляма. 

През юни 2014 г. бившият джихадист Набил Наим обявява по държавната телевизия, че ИД е получила обучение от щатски морски пехотинци в Йордания през 2011 г. През септември 2014 г. бившият полицейски шеф в Дубай Дахи Калфан туитва, че вярва, че САЩ са пуснали ИД лидера Абу Бакр ал Багдади в Залива както навремето са направили със Саддам Хюсеин. Египетският тв водещ Амани ел Кхаят зявява през септември 2014 г. по Он Тв, че ИД може би е западна конструкция, защото "арабите не използват акроними". 

2. ИД е всъщност продукция на "Ал Джазира"

За египетския тв водещ Ахмед Муса доказателството за чуждата намеса лежи в качеството на филмите на ИД. Той прави връзка с камерите на базираната в Катар "Ал Джазира". За друг тв журналист Амр Адийб от токшоуто Ал Кахера Ал Юм на египетската телевизия логото на "Ал Джазира" изглежда подозрително подобно на това на ИД. На 16 февруари Адийб обявява в ефир: "Дизайнерът на ИД и "Ал Джазира" е един и същи. Нека Господ да го прибере".

3. Клиповете с обезглавяванията на ИД не са истински

Вероятно с надеждата да блесне сред другите теоретици на конспирацията ливанският тв водещ Тони Кхалиф решава да инсценира обзеглавяване, което е излъчено по сателитния канал Ал Кахера Вал Нас. Той цели да докаже, че обезглавяванията на ИД може да са фалшиви. Уточнява, че смята, че Ислямска държава брутално убива хора непрекъснато, но, че смята, че последните видео филми, особено тези, които документират убйствата на Джеймс Фоли и други западняци, са фалишиви. Неговите съмнения се подхранват от интервюта, които западните медии излъчват с роднини на жертвите на ислямистите. Според Кхалиф те са твърде спокойни, като че ли "децата им са още живи".

От друга страна египетският тв канал "Ел Мехвар" излъчва интервю с хакер на име Ахмед Самара. Той твърди, че на 20 февруари 2015 г. е влязъл и е гледал нецензурираната версия на обезглавяването на 21 египетски копти в Либия и видял "жена, която не прилича да е от ИД" върху кран и филмов екип, който приличал на американски. "Мога да определя националността от начина, по които хората изглеждат", обяснява той.

4. ИД е вдъхновена от "Ал Азар"

Въпреки че искат разпъването на членовете на ИД и твърдят, че терористичната група е ционистка конспирация, представителите на Университета "Ал Азар" в Кайро повдигат съмнения за връзки с ислямистите. "Напуснете. Нека Господ се смили над вас", казва египетският тв водещ Амр Адийб на шейх Ахмед ал Тайеб, върховния имам на "Ал Азар". Случката е от 10 март 2015 г. Тогава Ал Тайеб обявява, че докато бойците от ИД продължават да се придържат към шахадата (засвидетелстване на вярата в единния Бог) и не отхвърлят исляма не може да ги нарече "отстъпници", "неверници".

През декември 2014 г. египетският журналист Ибрахим Ейса вади от учебник на "Ал Азар" текстове, които твърдят, че борбата с неверниците е дълг на всеки правоверен, който е физически пригоден за това мъж. През февруари 2015 г. египетският тв водещ Йосеф ел Хюсеин чете на живо по телевизията историята на Абу Бакр, главен  спътник на Пророка, който гори неверник. Тя е разказана в книга, публикувана от "Ал Азар" - същата история, се набляга тогава, която ИД използва като основание за изгарянето на йорданските пилоти.

5. ИД като шиитска конспирация

Последната конспиративна теория идва от госта на "Ал Джазира" и сирийски въстаник шейх Хасан ел Дигим през ноември 2014 г. Той обяснява, че сунитската ИД е резултат от потисничеството на алавитско-шиитското правителство на Башар ал Асад в Сирия, шиитското правителство на Нури ал Малики в Ирак. После добавя, че ИД е създадена от измъчвани сунитски мюсюлмани и хора, избягали от затвора, които са манипулирани и контролирани от шиитски агенти под прикритие, които идват от Ирак.