Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дипломатически скандал се разигра между президента на Чехия Милош Земан и посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро. Темата - редно ли е Земан да присъства в Москва за празненствата на 9 май по повод 70-годишнината от победата над фашизма.

Чешкият президент е едиственият държавен лидер на страна от ЕС, който прие поканата.

Размяната на репликите започна от тв изказване на американския дипломат, който определи присъствието на Земан в Москва на 9 май като недалновидно. Той разясни, че признавал приноса на Русия за освобождаването на части от Европа от нацистката окупация. Според него обаче присъствието на Земан в Москва, застанал на платформа и приемащ руски военен парад, нямало да бъде добър знак.

Тази реплика разгневи държавния глава на Чехия и той обяви рязко:

"Вратите на Пражкия замък са затворени за посланик Шапиро." И още: "Не мога да си представя чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува. Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина".

В отговор днес Шапиро изрази съжаление от острата реакция на президента.

"Съжалявам, че изказването ми е обидило президента Земан. Надявам се, че се оценяват моята искреност и готовност за разговори. Уважавам професионалните отношения с всеки един и използвам случая да кажа, че моите врати са отворени", се казва в писмото на Шапиро до президента Милош Земан, отбелязва Ройтерс.

„Аз не отивам в Москва, за да присъствам на военния парад. Аз отивам там, за да отдам почит към 150 000 войници от Червената армия паднали за свободата на Чехословакия”, каза преди дни държавният глава на Чехия.

Вратите на президентския дворец все пак не са съвсем хлопнати пред щатския дипломат. Президентски говорител уточни пред местни медии, че Шапиро ще може да присъства на публични събития в Пражкия замък.

Ветеранът от чешката левица Земан, бивш премиер на страната, беше избран за президент на Чехия през 2013 г.

Ключови думи

Коментари

Мхм, ще се наложи да го свалят. Демократично.

ак47

Браво на Земан! Независимо каква е позицията на щатската администрация, недопустимо е посланика да коментира позицията на който и да е президент! И то по такъв начин. Просто не му е ниво. Смешно е, такава позиция може да изрази Обама, но не и щатския посланик в Чехия. Да не еобъркал България с Чехия, щото ние тук си се напикаваме :)

Jack Daniels

Намирисва ми че Земан ще бъде изхвърлен като мръсно коте от президенстият дворец съвсем скоро.

Ко?Не! Това е недемократично. Ще си бъде по изпитаните рецепти. А, да, и Европа ще трябва да им спре парите.

SRQBoyboy

Не мога да разбера как чехите си избраха комунист за президент? Както се вижда не само в Бъкгария "социлистите" показват, че са си истиснки болшевики. Това не е първата изцепка на Земан, но в европейския съюз си мълчат и се правят, че нищо не с чули и видели.

каква изцепка бе глупак, да целува задника на американеца, като Плрвньо ли, ти си еба ти тъпото парче

абе на тоя керка му не се ли беше снимала в групова сексоргия

Радев

Малко факти -- Земан се е записал комунист след 1968, тоест след като Варшавскя договор "усмири" чехите. Значи човекът си е бил убеден комунист. После става нещо и напуска партията-майка. Оттогава се пише десидент. Чехите се Подлъгаха и гласуваха за него, щото се представяше като човек от народа. Сега му берат гайлето. Освен че отвся

Абе не измряха ли тези комунисти, ветерани и прочее? Колко време ще се гърчат по трибуни и паланки?

Радев

За съжаление общото между Чехия и Чехльо е само в "ч"-то.

kiross

Evala na Zeman-tvarda raka pokaza , a ne 2-ra kategorija narod-kakto na6 Boiko ni dokara za pred zapadnata administracija

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.