Камионът, който се обърна край Върбица, никога не е минавал технически прегледи. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски в Шабла, като се позова на проверка на автомобилната администрация.

Катастрофата край Върбица отне живота на жена и рани 25 души, сред които една жена е в кома, след като ГАЗ-ката, в чиято каросерия се возели, се преобърна около 18 ч на 4 април. Пътниците били работници, които берат див чесън в района на Върбица.

„Камионът има първоначална регистрация в КАТ и оттам нататък не е съществувал за регистрите на нашата държава, съмнявам се дори, че сa плащани данъци и такси. Сигурен съм, че ако е било визуално установено возенето на хора в каросерия от органите на Автомобилна инспекция, камионът при всички положения е щял да бъде спрян от движение. Просто не е възможно контролните органи да са на всеки един километър от пътната мрежа, за да установяват такива нарушения. Това е всъщност и въпрос на лична отговорност", каза Московски.

Според министъра, „ако камионът е бил в полезрението на автомобилната инспекция“, той е щял да бъде спрян от движение.

Всички пострадали в катастрофата са безработни, наети срещу надница от 7 лв. да берат див чесън и билки в планината. На 4 април шофьорът, който работел по заместване, прибрал работниците от гората и натоварен с дърва за огрев, чували с див чесън и повече 37 човека в каросерията, се опитал да се включи в главния път Силистра-Лесово. Не е ясно защо и как не е успял да вземе 90-градусовия завой към главния път и се е ударил с предницата си в поставена наскоро мантинела. Под нея има 4-5-метрово дере. От силата на удара почти цялата бригада берачи, които седели върху дървата и чесъна в каросерията, са изхвърчали от камиона. Няколко са паднали в дерето.

На място загина 56-годишната Радка Иванова. В кома и с множество травми в реанимацията на МБАЛ-Шумен е приета 50-годишната Янка Иванчева.

Версиите за инцидента са различни. Местните хора твърдят, че на шофьора, който е изкарал наскоро лек инсулт, вероятно му е прилошало. Други от работниците обаче казват, че спирачките са отказали.

Пунктът за билки във Върбица се държи от 32-годишния Еркан Касимов. Фирмата му се казва “Верегава”. Негова е и ГАЗ-ката. Касимов имал два камиона, но нямал категория С и затова за съботния курс наел за водач професионалния шофьор Осман Шабанов (41 г.). Той е общински служител, работи като дежурен в общинската Гражданска защита. Не е ранен в катастрофата, дори помагал на хората да излязат от дерето. В болницата е прегледан и освободен.

Предстои техническа експертиза да установи дали ГАЗ-ката е била претоварена. Според Закона за движение по пътищата хора нямат право да се возят в каросерията камион. Досъдебното производство е образувано по чл. 343, ал. 4 за причиняване на смърт и телесна повреда на повече от един човек в транспорта.