Хиляди се събраха на вчерашната празнична вечерна литургия на католическата Велика събота в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, съобщи Ройтерс. Папа Франциск поведе поклонниците, като започна със запалването на Великденската свещ. 

Това е третото богослужение на папата, откакто бе избран през 2013 г. 

В проповедта си Франциск призова вярващите да "встъпят в тайнството" на Великден.

"Да встъпиш в тайнството означава да излезеш от зоната си на комфорт, от мързела и безразличието, които ни спират, и да излезеш в търсене на вярата, красотата и любовта", обясни Светият отец.

Великденското тайнство изисква вярващите да търсят отговор "на въпросите, които са предизвикателство за вярата, верността и самото ни съществувание".

Нощната литургия започна на тъмно, символизирайки тъмнината в гробницата на Христос, но базиликата скоро се освети в светлина. По средата на службата, ознаменувайки края на Великденските пости, огромните камбани на храма забиха.

По време на богослужението Франциск покръсти 10 души - от Италия, Португалия, Албания, Кения и Камбоджа. 

Днес Светия отец отслужи още една литургия на площада "Свети Петър", а после отправи традиционното си послание и благословия "Към града и към света" ("Урби ет орби").

Франциск призова международната общност „да не остава бездейна пред огромната хуманитарна трагедия“ в Сирия и Ирак. Призова вярващите да се помолят, „за да спре дрънченето на оръжия и да бъде възстановено доброто съжителство между различните групи, които изграждат тези възлюбени страни“.

"Нека международната общност не остава бездейна пред лицето на огромната хуманитарна трагедия в тези страни и пред драмата на многочислените бежанци“, помоли папата.

Светият отец не се концентрира само в Близкия изток, говори и за насилието в Африка:

"Нека всички добри хора да издигнат непрестанна молитва за тези, които изгубиха живота си – в мислите ми са младите, които в четвъртък бяха убити в Университета в Гариса, и за всички, които бяха отвлечени. Нека да измолим от Господа да възкреси дара на мира в Нигерия, Южен Судан и различните региони в Судан и ДР Конго“.

Преди дни ислямисти от "Аш Кебат" убиха 148 студенти в Кения. 

Във връзка с тези конфликти с религиозни елементи, папата говори и за "трета световна война".

"Днес виждаме как братята ни са преследвани, обезглавявани и разпнати заради вярата си в Теб, пред нашите очи или често с нашето съучастническо мълчание“, каза още той.