Екокоалиция, в която влизат поне 40 по-малки организации, упражнява рекет върху бизнеса. В случая става въпрос за директно искане на подкуп от 200 000 евро от собственик на фирма с проект за газифизирането на Пирдоп и Златица. Срещу сумата въпросната екокоалиция щяла да оттегли жалбата си в съда, за това, че липсвал ОВОС.

Това съобщи Нова тв, излъчвайки част от разследване, което предстои да видим в неделя. Фактът, че не се споменава името на въпросната коалиция обаче разбуни духовете в средите. Публична тайна е, че у нас има десетки партии и организации с нещо "зелено" в наименованието си и спорят помежду си коя е по-легитимна и представителна. 

Съобщението за екорекет разбуни духовете в средите най-вече заради това, че в откъса от репортажа не се спомена коя е коалицията рекетьор. Считаните за най-разпознаваеми зелени се разграничиха от подобни практики, а организации, действащи в полза на бизнеса се възползваха, за да обвинят точно тях в изнудване, но за други случаи.

Из абревиатурите

"Да, вярно е! Да, познавам рекетьора! Да, лично ми е признавал за схемата си! Не, не може бивш мултак да е "еколог" или каквото и да е "еко"!", написа в профила си във фейсбук бившият съпредседател на партия "Зелените" Петко Ковачев. 

"Когато държавата започне да припознава някакви съмнителни субекти за "любими" граждански организации с цел да удави гласа на автентичните - тогава се "раждат" дончоивановците-рекетьори", допълва той като под "дончоивановците" се разбира Коалиция за устойчиво развитие (КУР) с управител Дончо Иванов", допълва Ковачев.

"КУР е абревиатурата на въпросната "екокоалиция", която е заловена със скрита камера да рекетира преприемач в района на Пирдоп. Цялото им име е "Коалиция за устойчиво развитие" и те са едни от тези псевдо-природозащитни организации в България, свързани с отровните двойници на "Зелените" - "ПК Екогласност" и "Партия на зелените". В това, че именно "КУР" са заловените рекетьори, съм убеден, макар да нямам вътрешна информация от Нова телевизия или органите на реда. Чувал съм и преди за такива техни схеми, само те се изявяват като коалиция от стотици "природозащитни" организации, а районът на Пирдоп-Златица им е един от любимите. Намирам за задължително условие към авторите на репортажа, да се направи ясно разграничение между заловените престъпници и автентичните природозащитни организации в България, за да се прекрати набеждаването и очернянето на честните, с общи фрази и заглавия", написа и друг бивш председател на "Зелените" Борислав Сандов.

"Опитът за търсене на сензация с обобщенията "екорекет" хвърля мръсно петно върху "Зелените", "ЗаДаОстанеПРИРОДА" - www.forthenature.org и други истински природозащитници, допълва той.

Клуб Z се опита да се свърже с Дончо Иванов с коментар по обвиненията, но без успех. Не орговори и на sms, в който се казва за какво конкретно го търсим. 

Из прессъобщенията

Случайно или не днес има включване и от Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите", известна с акциите си срещу еколози и най-вече с тези "за" ново строителство в Банско. "Природата за хората и регионите" няма уебсайт и говори чрез прессъобщения до медии. Агенция ПИК публикува съобщение, обозначено като "Информация на партньор на ПИК". Озаглавено е: "Как партия "Зелените" рекетира американска компания?".

В него се разкава как "Зелените" и "Институт за зелени политики" и в частност Сандов и Ковачев, са жалили решение на екоминистерството за прочуване на нефт и газ от американската компания  "Парк Плейс Енерджи Корпорейшън" край каварненското село Вранево. Но и двамата не са платили държавна такса от 10 лв. въпреки че са били надлежно уведомени и така са били отстранени като страна по делото.

Затова и от "Природата за хората и регионите" правят заключението:

"Може би най-вероятна хипотеза е, че са постигнали извънсъдебна договорка  и, че срещу съответни ангажименти от различен характер не са внесли 10-те лева съдебна такса".

"Този пример изключително ясно показва как партия „Зелените“ и многобройните й сателитни неправителствени организации действат като саботират, блокират и забавят стотици проекти в областта на добивната индустрия, туризма, селското стопанство и транспорта", вече без догатки посочват категорично от "Природа...". 

Борислав Сандов обясни пред Клуб Z, че грешката с неплащането на въпросните 10 лв. е била грешка на адвоката, който забравил да венесе сумата.