В нощта срещу днешния петък населението на Иран ликува, хиляди заляха булеварди и улици, а Израел изпадна в покруса.

Поводът е вчерашният пробив на преговорите в Лозана на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН с право на вето (САЩ, Франция, Русия, Великобритания и Китай) и Германия от една страна и Иран от друга. Приетото рамково споразумение е основа за подписване на същинския договор на 30 юни т. г. Така се слага край на 12-годишния ядрен спор.
Западът обяви вчерашния ден за велик, а събитието за историческо. 

И двете страни постигнаха своето. Преговарящите от шесторката получиха уверение от Техеран, че през следващите 10 години ще позволи надежден международен контрол върху програмата му за обогатяване на уран, която ще бъде драстично съкратена. Атомът ще се използва само за мирни цели.

Доволен е и Иран – ще бъдат вдигнати наложените му от ООН, САЩ и ЕС икономически санкции. Населението на страната отпразнува постигнатото съгласие. Далеч не заради поетите от Техеран ангажименти. Вдигането на санкциите ще се отрази благотворно на икономиката и на жизнения стандарт. Големият булевард в Техеран, който пресича столицата от юг на север, се превърна в сцена на всеобщо веселие – танци, музика и надути клаксони.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Сариф нарече постигнатото в Лозана „Win-win-outcome“ – разултат, от който печелят и двете страни. Той обаче внесе и леко отрезвяване: “Направихме огромна стъпка, но все още сме далеч от това, което искаме да постигнем.”

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер оповести, че Иран е проявил разум, коренно е променил твърдата си позиция и това е довело до успеха от Лозана. Иранското политическо ръководство вече било наясно, че трябва да осигури на младото поколение нещо повече от  бълнуването страната да се превърне в ядрена сила.

Канцлерката Ангела Меркел изрече: “С постигнатото споразумение никога не сме били толкова близо до договор, който ще направи невъзможно Иран да се сдобие с атомни оръжия.”

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е на светлинни години от подобна позиция. Той съзря в постигнатата договореност с Иран заплаха за съществуването на страната му. Това той е казал в прав текст в телефонен разговор снощи с президента на САЩ Барак Обама. Споразумението давало възможност на Иран да разработи атомни оръжия и увеличавало рисковете от една ужасна война. На Техеран не се препречвал пътят към създаването на атомна бомба, а тъкмо обратното – такъв път сега се прокарвал.

Според говорител на Белия дом Обама категорично не се съгласил с Нетаняху. Подписаното рамково споразумение било важен напредък по пътя кам дългосрочно решение, което отнема на Иран възможността за ядрено въоръжаване. Същевременно Обама гарантирал подкрепата на САЩ за Израел и за гарантиране на неговата сигурност.

Саудитският крал Салман също позвънил снощи на Обама. Монархът бил скептичен по постигнатото рамково споразумение. Надявал се обаче, че ако се сключи обвързващ договор, той трябвало да е такъв, че да гарантира сигурността и стабилността в региона и в света.

Обама е уверил краля, че САЩ ще продължат да изпълняват задълженията си спрямо Саудитска Арабия от гледна точка на нейната сигурност.

Рияд е крайно подозрителен спрямо шиитски Иран, дори го смята за свой враг.

След пробива в Лозана Обама го нарече “историческо съгласие, базирано не на доверие, а на безпрецедентен контрол”. Иран се съгласил на такъв контрол, какъвто досега не е имало в нито една държава по света. Но ако Иран мамел, то това щял да разбере цял свят.