Андреас Лубиц, вторият пилот на самолета на авиокомпания “Джърмънуингс”, на 24 март т. г. умишлено е забил самолета във Франските Алпи. Тогава загинаха всичките 150 пътници и екипаж на борда.

Това съобщиха днес в Париж експерти на Службата на разследване на авиоинциденти (в оригинал BEA), след като са станали известни първите резултати от експертизата на намерената вчера втора черна кутия – Flight Data Rekorder (FDR). Тя записва и съхранява всички технически параметри по време на полет – общо 500.

Първият пилот Патрик Зонденхаймер (34 г.) поверява на Лубиц управлението на самолета, защото му са налага да отиде в тоалетна. Лубиц блокира със специален лост вратата на пилотската кабина, опитите на Зонденхаймер да я отвори с два поредни кода остават напразни.

Според първите данни от експертизата на черната кутия Лубиц многократно манипулира автопилота, за да завиши скоростта при падането на самолета.

Окончателната експертиза ще отнеме време – няколко седмици, твърдят от  ВЕА.

Френска полицайка откри вчера втората черна кутия на височина 1700 м във Френските Алпи. Преди нея и други спасители са я търсили на същото място, но не са я забелязали. На цвят такава кутия е оранжева. Поради обгорялост на външната покривка и дни на открито тя е почерняла.

Очаквайте подробности.