"Чакаме отговор от правна дирекция на Министерството на финансите." Така вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев отговори на въпрос на депутата Мартин Димитров (Реформаторски блок) дали ще разкрие конкретните размери на депозитите, които държавните фирми са имали на влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов предостави само обобщена информация, пак в отговор на въпрос на Мартин Димитров, според която към датата на затваряне на банката - 20 юни 2014 г., 65 фирми с държавно участие от над 51% от капитала, са разполагали с депозити общо за 247,6 млн. лв. в КТБ. Горанов тогава не даде "разбивка" по фирми с мотива, че информацията представлява банкова тайна, но обеща да се консултира с правната дирекция на подопечното му ведомство и ако получи "зелена светлина", да я огласи.

"За банкова тайна и дума не може да става, защото КТБ вече е с отнет лиценз", коментира Мартин Димитров.

"Редно е да знаем предвид очакваните загуби, да разберем поименно и конкретно за всяка фирма колко пари е вложила в КТБ и с решението на кой орган."

Димитров поиска данни и за лихвите, по които са сключвани депозитите, защото имал информация, че те са по-ниски, в сравнение с пари, вложени от частни компании.

"След изчистването на всички съображения от правен характер ще представя информацията писмено или от трибуната, ще помислим и за анализ. Кой, на какво основание е взел тези решения за депозитите и как е бил мотивиран", декларира Дончев.