"Аз съм от първия набор, който ще се пенсиониера 65 г.". Това каза пред Нова ТВ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той поясни, че е роден през 1964 г. Първите жени, които ще се пенсионират на 65 пък ще са онези, родени през 1972 г.

Калфин каза, че се обмислят специални мерки за хората, които са над 55 години, но са останали без работа. Това ще стане в рамките на системата за трудова заетост и подпомагане. Според Калфин възрастните безработни имат някои предимства пред младите. "В предпенсионната възраст хората имат трудови навици, мотивация, биха били добри работници", убеден е вицепремиерът. Той обясни, че ще се вземат мерки за стимулиране на работодатели, които наемат хора в предпенсионна възраст. Сега също имало подобен механизъм, но той бил формален.

Калфин коментира и проблема с големия брой инвалидни пенсии, които са 50% от всички пенсии. Според него когато човек мине през ТЕЛК той трябва да получава следното становище - не може да работи това, но може да работи нещо друго. От там ще го поемат социалните работници. По отношение на ранното пенсиониране в силовите веодмства Калфин обясни, че там ще се направи разграничение между кабинетната дейност и работата, която носи риск.

Вицепремиерът каза още, че в момента майчинството за трето дете е с 6 месеца по-малко и е година и половина. Той се ангажира да предложи това да отпадне. По отношение на проблема "деца раждат деца" той обясни, че майките на децата, които вече са родили деца, няма да получават детски надбавки. Ако обаче детето, родило дете, ходи на училище то ще бъде стимулирано и ще получи парите, които ще бъдат взети от неговата майка, станала вече баба.