Дават ли спешните изменения в НПК и ГПК още власт в ръцете на главния прокурор? Такива въпроси и съмнения се появиха днес сред депутати и магистрати по време на обсъждането на извънредното законодателство, което беше извънредно вкарано и като точка в дневния ред на правната комисия в парламента.

Както е известно шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) изготви изменения в двата кодекса в опит да стопира т.нар. сделка за 1 евро между никому неизвестната компания LIC 33 и банкера Цветан Василев. Със сделката чуждестранната компания, която се свързва с властта в Москва, придобива активите на редица стратегически предприятия.

Измененията обаче бяха подложени на разрушителна критика от депутатите в правната комисия, както и от Висшия адвокатски съвет. С тях се предвижда прокуратурата да може да замразява за 48 часа сделки между частни лица, както и да атакува сделки по средата на висящи дела, които са в ущърб на държавата или на общините. От Реформаторския блок (РБ) обявиха, че това правомощие трябва да бъде дадено на финансовия министър, който и сега по закон трябва да защитава интересите на държавата и общините, а не на прокуратурата.

Текстовете не дават и ясна дефиниция за които прокуратури става въпрос. Кирилов посочи, че трябва да се свие кръгът от упълномощени прокурори, за да не се стига до произвол. Емилия Недева от адвокатския съвет обаче заяви: "Върви се към концентрация на власт в определени прокурори. В случая главния прокурор".

Предложенията не предвиждат и съдебен контрол над прокуратурата, какъвто поиска самия обвинител номер 1 Сотир цацаров. За сметка на това обаче съдът е превърнат в информационен център. Записано е, че той трябва да уведомява прокуратурата ако някое от делата, които гледа, може да представлява интерес за нея. По думите на Кирилов това вече била форма на предварителен съдебен контрол.

Депутатите и адвокатурата изразиха и притеснения, относно формулировката изключителност, тъй като в законопроекта е записано, че прокуратурата ще атакува частните сделки само в изключителни случаи. Шефът на правната комисия се съгласи, че вратата е отворена за дебат.

В крайна сметка и двата законопроекта бяха приети, като разнобой имаше в гласуването на НПК между двамата представители на РБ. Петър Славов гласува "въздържал се", докато Димитър Делчев бе "за". Пред Клуб Z Делчев обясни, че е гласувал така, защото от ГЕРБ са помолили реформаторите да ги подкрепят.

Четин Казак от ДПС пък даде странно обяснение на това защо движението подкрепя законопроектите.

"Внасянето на тези законопроекти в действителност стана в доста ускорен порядък и това неимоверно води до критики. Но ДПС има принципно решение да подкрепи всичко свързано със защитата на държавния интерес в случая КТБ. На нас ни омръзна от подмятанията, че ДПС има нещо общо с фалита на банката. Ние искаме истината и цялата истина за това кой доведе КТБ до фалит и кой се опита да източи вторично активите й да излезе наяве", каза Казак

Явор Нотев от "Атака" скастри Казак, че ДПС решават партийните си проблеми с подкрепата си за два законопроекта, които могат да доведат до лавина от дела срещу държавата от страна на частни фирми, в чиито сделки прокуратурата се е намесила. Такова е и мнението на висшата адвокатска колегия.