Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В ранния следобяд в петък борбата срещу престъпността в България ще отбележи рязко покачване на успехите си. По едно и също време на двама български журналисти ще им бъдат връчени обвинения от прокуратурата.

Изпълняващият длъжността районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров ще привлече като обвиняем журналиста от местната ПрессТВ Георги Манев. По това време в София журналистът Огнян Стефанов и адвокатът му ще получат документите по делото, в което той беше привлечен като обвиняем преди ден.

И двамата приемат това като груб опит за сплашване. Засега друго логично обяснение няма.

„Как да я всеем тази паника?“

Преди два месеца част от Казанлък е наводнена. Тогава всички местни журналисти и кореспонденти на национални медии снимат и пишат за последствията. Георги Манев е на работа и подготвя репортаж (виж видеото по-долу) за наводнението. Според ПрессТВ причината за бедствието е скъсана колекторна тръба за отпадни води. Журналистът информира своята публика, че община Казанлък няма коментар по случая.

Преди няколко дни Георги Манев е призован за разпит точно за репортажите от онзи 2-ри февруари. А в петък официално ще бъде обвинен по чл. 326 от Наказателния кодекс.

„Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.“

Екипът на ПрессТВ е направил телефонно интервю с прокурор Кацаров, което предстои да излъчи. В него той обяснявал как се самосезирал докато „пиел бирички“, обадил се на кмета на Казанлък Галина Стоянова, срещнали се, а тя му се оплакала, че „медиите всяват паника“. И той се самосезирал.

Това е поредният акт на натиск срещу журналисти. В малките населени места е още по-ярко изразен. Нито сме крали, нито сме убили, нито сме излъгали – казали сме една истина, която е видяна от още хиляди души. Сега на прокуратурата предстои една много трудна задача – първо, да докаже как се е случила тази паника и второ, да докаже как един метър вода вероятно не е вода“, каза пред Клуб Z Георги Манев.

Той си обяснява престараването на обвинителя и с намерението му да се кандидатира за ръководител на районната прокуратура. И все пак – всявал ли е Манев паника?

„Как да я всеем тази паника? Като отразяваме събитието ли? Паниката я всява прокурорът в момента.“

Между смешното и тъжното се движи и другият случай в София.

„Това ли е престъпникът?“

Преди 4 години собственикът на frognews.bg Огнян Стефанов спира да издава вестник „Торнадо“. Наема адвокатска кантора, която задвижва процедурата по несъстоятелност на фирмата-издател. Назначава се синдик, нещата приключват. Допреди две седмици, когато Стефанов е извикан за разпит в Четвърто районно управление на МВР в София по същия случай. На 31 март го викат втори път, за да му съобщят, че вече официално е привлечен като обвиняем по чл. 227б, ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс:

(1) Търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.

(2) С наказанието по ал. 1 се наказват и лицата, които управляват и представляват търговското дружество или кооперация, ако в 15-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност.

Поводът е сигнал от печатницата, с която обявената в несъстоятелност фирма е имала отношения. Сигналът идва четири години по-късно.

„През цялото време хората в районното се държаха за главите и викаха – ама какви са тия простотии. Това ли е престъпникът? Някои от тях дойдоха от съседни стаи да видят какво пише в обвинението. Не вярваха на очите си“, разказа пред Клуб Z Стефанов.

След това минал през регистрация в МВР – отпечатъци на пръсти, снимки в профил и анфас.

„Тях не ги интересува какъв ще бъде изходът, защото те са наясно, че ще отпаднат тия неща. Интересува ги да бъда притискан и в дискомфорт.“

Според Стефанов, истинската причина за това са публикациите му срещу т.нар. модел #Кой.

И много, много политически детайли

Огнян Стефанов бе жестоко пребит през 2008 година след серия публикации в свързван с него сайт за дейността на ДАНС и Алексей Петров, който тогава беше съветник на председателя Петко Сертов. Извършителите все още не са открити. 

В последните месеци Стефанов публикува активно по темата за войната между Цветан Василев и Делян Пеевски.

„Всичко, което съм написал, съм се постарал да го проверя. Дори за парите на фирми близки до Пеевски как се местят от една банка в друга, това са абсолютно верни неща и това просто не им дава мира.“

Случайно или не, Георги Манев е журналистът, който през пролетта на 2013 година направи репортажа от Крън, в който Делян Пеевски попита от трибуната „Страхуваха ли ви ГЕРБ?“

Собственик на ПрессТВ е Васил Самарски – областен лидер на БСП в Стара Загора и бивш кандидат на левицата за кмет на Казанлък.

Двете обвинения формално нямат връзка с тези детайли. Според Манев обаче натискът идва от община Казанлък, а според Стефанов случващото се с него е нещо обичайно за т.нар. модел #Кой.

Моделът #кой срина държавата. И не искам да персонализирам само с едно-две имена. Това е цял модел, в който влизат почти едни същи хора в последните десетина години. Този модел е краят на тази държава“, коментира Огнян Стефанов.

Ключови думи

Коментари

Надявам се това да е една от 5-те първоаприлски. Или съм наивен оптимист?

Жени

На наивен оптимист приличате :(

Анчо

Какви журналисти са това?? Вместо да се занимават с разрухата, която остана след Тройната Коалиция, се ровят в кокошкарски историй! Нека да познаем #КОЙ им плаща заплатите.

няма значение какви - журналисти са

Zlatina Koeva

Кой е тоя "историй"?

Радев

С две думи искаш да се занимаваме с разрухата избирателно? Ако е тройната ламя може, но ако е Боко, сакън, да не се пипа? Ех, че удобно :)

Радев

Огнян Стефанов безспорно е талантливо перо. Прочел съм двете му книги и смея да твърдя, че пише интересно. Но проблемът е, че доскоро той беше част от медийните наемници на модела "КОЙ". По време на първия мандат на ГЕРБ, когато медиите на Пеевски громяха опонентите на Тиквата и обратно - лакействаха по същия начин, по който и днес го правят, на същото това лице, Стефанов бе от тяхната страна на барикадата. Помня го като едно от остриетата на в-к "Уикенд", който се явяваше нещо като флагман на медийната империя на Корпулентния. Освен това Стефанов днес пише във "Фрогнюз", че започнал войната си с модела "Кой" от две години насам. А преди това? Този модел не е от две години, а много повече. Сигурен съм, че е ужасно държавната машина да те мачка, така че желая кураж на г-н Стефанов и се надявам добре да е осмислил своите грешки си през годините.

drakon

За пореден път се доказва, че в България работи двойния стандарт и варианта - за едни майка, а за други мащеха.Разбира се, че трябва да се затваря устата на казващите истината, на тези, които изобличават престъпниците. А с действията на "съвестни" прокурори и и др. подобни, на властващите,на изпълнителната власт да се осигури комфорт,както и на политиците,на тези които злоупотребяват с народното доверие, и преяждащите от власт.

Сетих се за кадрите от дома на главния прокурор на Украйна.. Кич и чалга лукс, придобит с пари от подкупи. Та как ли изглеждат домовете на тези прокурори? И по-интересното - точно след колко време дебелите им подкупни телеса ще бъдат изритани от системата??

Тъкмо бяха оредели изявите на Огнян Стефанов за "добрата" КТБ. Обаче е журналист, а инициаторът на такива измислени обвинения има мнооого да обяснява след като ги оттегли. Това, разбира се, са празни приказки - няма да има обяснения нито оттегляне. Колкото до Казанлък, щом КФН може да преследва Врачански сайт защото пише каквото вижда, защо прокурорът в Казанлък да не може да натика журналист в затвора? Изпуснахме си държавата.

1234

Огнян Стефанов, който е емблема за поръчковата журналистика у нас в момента се финансира от осъдения Цветан Цветанов, преди се финансираше от Пеевски и Цветан Василев, защото атакуваше Алексей Петров. Огнян Стефанов, който се финансираше от мръсните пари на Мутафчийски. С кого бе вечерял Огнян Стефанов когато го пребиха? С Евелин Банев - Брендо. Огнян Стефанов, който е сложил за главен редактор /герберски репортер/ бивша любовница на Ваньо Танов. Айде стига крокодилски сълзи, Оги

ГЮРО ОТ ПЛОВДИВ

СТРУВА МИ СЕ, ЧЕ ОГНЯН СТЕФАНОВ ПРИКРИВА ИСТИНАТА. ДОКОЛКОТО ПОМНЯ, ТОЙ БЕШЕ ЗАДЛЪЖНЯЛ КЪМ ПЕЧАТНИЦАТА С НЯКОЛКО ХИЛЯДАРКИ И СЕ ИЗМЪКНА БЕЗ ДА ГИ ПЛАТИ .ОГИ, ЗНАЕШ, ЧЕ БЕЗПЛАТЕН ОБЯД ИЛИ ВЕЧЕРЯ НЯМА ДОРИ ДА Е С ПОКОЙНИЯ МУТФЧИЙСКИ.

!

Няколко хилядарки? По-скоро няколкостотин..

мокрица

През 2008 г. пребиха Огнян Стефанов пред някаква кръчма. Едва оцеля. Дребна подробност е, че тогава е бил на вечеря с Брендо. Този, дето е осъден в Италия. Стефанов беше прислужник на Младен Мутафчийски, вече покойник, агент на ДС и търговец на оръжие. На мен ми се струва отвратително да си другаруваш с наркотрафикант от калибъра на Брендо, а да взимаш думата по темата "мутри"! Мутри бяха едни бивши спортисти, които можеха да въртят бухалката, но такива като Брендо и Мутафчийски им бяха най-висшите началници. Кои са по-опасни?

сашо

Г-н Бедров, моля, не наричайте г-н Огнян Стефанов "журналист".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.