За втори път в своята парламентарна кариера независимата депутатка Ана Баракова излезе на парламентарната трибуна. И за втори път по един и същи повод - за да зададе въпрос на министър. В този случай даже не на обикновен министър, а на цял вицепремиер - Меглена Кунева.

Въпросът на Баракова също бе с една идея по-глобален. При първата си поява на трибуната тя пита регионалния министър за свлачищата и срутищата в Пловдивско след последните наводнения.

Сега въпросът на Баракова бе кога ще заработи специализираното звено, което ще разследва корупцията. Кунева отговори, че от вчера антикорупционната стратегия е качена на страницата на Министерски съвет и в нея има отговори на всички въпроси. е се придържаме към опита на Румъния, не правим копи пейст на това, което в Румъния има простанство. Ние следваме нашия опит. Това е различна държава, различна история през тези няколко десетилетия. Опитваме се да намерим най-доброто българско решение", каза Кунева.

Тя обясни още, че  Румъния е следвала опита на Полша, която пък е взаимствала от балтийските страни. 

Кунева поясни, че е било заложено да бъде създаден единен надзорен орган към министерския съвет, който ще вземе една част от правомощията на Сметната палата. Вицепремиерът допълни, че ще бъде създадено специализирано звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, което ще подпомага новата структура.

Ана Баракова влезе в парламента от листата на ББЦ в Пловдив и то благодарение на феномена 13/13 - съвпадение на номера на коалицията в бюлетината и номера на кандидатката в листата. Така тя се озова в парламента на мястото, което Николай Бареков освободи, но не за нея, а за втората в листата. Баракова се отцепи от ББЦ още преди да влезе в парламента с мотива, че са я притискали и дори заплашвали от партията, за да се откаже от депутатското място.

Досега Баракова бе известна най-вече с колоритните си медийни изяви. Очевидно обаче занапред тя ще навлиза все по-активно в депутатското поприще.