"Ако бях министър-председател: прекратяваме споразумението за американските бази, казвам, че България не иска да участва във военен конфликт и докато не се разберат Великите сили ще бъде неутрална". Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на парламентарния блиц-контрол. Той зададе въпрос на премиера Бойко Борисов за това дали България ще споразумението за американските бази у нас и припомни, че договорът за тях изтича тази година.

"Няма да прекратим споразумението. Това са български бази, под българско командване за съвместни учения със САЩ", отговори Борисов под аплодисментите на залата.

Краткият му и категоричен отговор бе адмириран и от Сидеров.

"Винаги предпочитам ясната позиция. Но не приемам лицемерието", каза лидерът на "Атака". "Ще направим подписка за излизане от НАТО= В България е крайно време да се знае кой за какво се бори", убеден е Сидеров.

Намекът му бе насочен към БСП, които малко преди него също зададоха въпрос за американските бази. Социалистите обаче искаха промени в договора, а не неговото прекратяване.

"Лицемерието в политиката на мен ми е чуждо. Има теми, по които хората биха предпочели да им се каже друго, но аз съм привърженик за истината. Партия ГЕРБ и хората в управлението имаме ясна евроатлантическа позиция. Против сме всякакви военни действия. От санкците, които поддържаме, губим в много сфери, губи Европа, губи самата Русия, виждате с рублата какво се случи", отвърна му Борисов.