Държавите членки на Европейския съюз одобриха днес заем от 1,8 милиарда евро в подкрепа на бюджета на Украйна.

Миналата седмица Европейският парламент даде благословията си за заема, който ще бъде изплатен на три транша и трябва да бъде изплатен до 15 години.

Досега Украйна получи 17,5 милиарда долара заем от Международния валутен фонд и още 7,5 милиарда долара от други международни кредитори. Тя преговаря за облекчаване на външния си дълг с 15,4 милиарда долара.

Миналата година ЕС обяви дългосрочна програма за икономическо подпомагане на Украйна за общо 11 милиарда евро, по-голямата част от която са кредити.

Днешният заем се прибавя към 1,61 милиарда евро макроикономическа помощ, която ЕС отпусна на Украйна през миналата година.

Отпускането на траншовете му ще става под условие за структурни реформи и добро управление на публичните финанси, се посочва в съобщение на Съвета на ЕС.

В него се казва, че Украйна е изправена пред проблеми с платежния баланс и ликвидността заради въоръжения конфликт в източната ѝ част, по-дълбока от очакваната рецесия и загуба на данъчните приходи от окупираните от сепаратистите райони.

В същоте време то посочва, че икономиката е имала структурни слабости и че  бюджетни и външни финансови уязвимости са допринесли за влошаване на икономическата ситуация.