Бившият агент 007 Роджър Мур се оказа в сърцето на расистки скандал. Френското издание „Пари Мач“ цитира интервю с него, според което актьорът не смята, че Джеймс Бонд може да бъде изигран от тъмнокож (в случая – Идрис Елба). Сега обаче Мур опроверга цитата и заяви, че той никога не е казвал това и най-вероятно има неразбиране в превода.

87-годишният Мур отрече категорично да е правил расистки коментар за шансовете на Елба да получи образа в поредицата за агент 007. Според „Пари Мач“, той е казал: „Преди няколко години споделих, че Куба Гудинг-младши би бил отличен Бонд, но това беше шега“ и продължил: „Въпреки че Джеймс е бил игран от шотландец, от уелсец и от ирландец, мисля, че той трябва да си е англичанин-англичанин. Въпреки това, идеята е интересна, но нереалистична“.

Тези цитати предизвикаха вълна от недоволство в социалната мрежа Туитър, имената на Роджър Мур и Идрис Елба. Както е известно, Елба е фаворитът на букмейкърите да заеме мястото на Крейг в следващия филм за Бонд.

„Интервюто, което дадох за „Пари Мач“, внушава, че съм казал нещо расистко за Идрис Елба. Това просто не е вярно. #изгубенивпревода“, написа в Туитър Мур, а след това добави: „Когато журналист попита дали „Бонд трябва да е англичанин“ и ти се съгласиш, а после те цитират да казваш, че се е отнасяло за Идрис Елба, това е извън контекста“.

„Чух, че Роджър Мур е бил цитиран погрешно. Надявам се наистина да е така, защото Идрис Елба би бил страхотен 007“, коментира и боксовата легенда Ленъкс Люис.

Самият Елба не е правил публичен коментар по темата.

Това не е първият случай, в който Идрис Елба попада в расистки скандал. През 2010 г. се наложи той да защити ролята си на скандинавския бог Хеймдал във филма „Тор“, след оплаквания на част от феновете на комикса.

„Имаше голям дебат за това – може ли чернокож да изиграе скандинавски персонаж? Помислете – Тор е митологичен, нали? Тор има чук, който лети към него, когато щракне с пръстите си. Това е ОК, но цветът на кожата ми е проблем?“, заяви тогава пред „Тв Таймс“ Елба.

Площад "Славейков"