Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Последният брой на Държавен вестник - издание на Народното събрание, е стигнал до абонатите си, опакован в петъчния брой на вестник "Телеграф", в който има специално приложение, посветено на сделките на Цветан Василев. Това размаха в студиото на Нова Тв Менко Менков - адвокатът на банкера, възмутен от това, че изданието на семейство Пеевски е обвързано с държавното издание за закони.

Има ли нещо нередно в това? Много често вестниците се разпространяват с различни рекламни притурки и ако издателят на един вестник е решил да го третира като рекламна притурка и го приложи към друг вестник, това си е за негова сметка - в буквалния смисъл на думата. Ако Пеевски е решил да раздава този брой на "Телеграф" безплатно на хора, които не са абонирани за него, той е заплатил за това - веднъж самият вестник, втори път - разпространението. Е, като се има предвид, че владее над 80% от разпространението, и това не е чак такъв проблем. 

Да, ама не. Държавен вестник е издание с по-специален статут, за него има закон, според който:

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Редакцията на "Държавен вестник" е на бюджетна издръжка и се финансира със субсидия от самостоятелния бюджет на Народното събрание, от собствени приходи от абонамент на вестника, такси по чл. 9, ал. 2 и от друга съпътстваща издаването на вестника дейност. Печатното издание на "Държавен вестник" се разпространява чрез абонамент и ръчна продажба.

Та именно според този закон Чл. 6. (1) Към "Държавен вестник" може да се издава притурка с по-ограничен тираж, изрично посочена в съответния брой на вестника, в която се обнародват обемисти международни договори, сборници от международни договори или от други нормативни актове. Обнародването в притурката има същото правно значение, както и обнародването в "Държавен вестник".
 чл. 7 (4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 56 от 1999 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 31 от 2005 г.) В "Държавен вестник" не могат да се публикуват обявления, съобщения и покани с рекламен или с търговски характер.

Явно е, че вестник "Телеграф" не отговаря на предвиденото в чл. 6. Сега очакваме да видим как ще реагира Народното събрание на това явно нарушение на закона. Защото Държавен вестник е издаван с бюджетни - т.е., наши пари.

Ключови думи

Коментари

Клуб Z, метнете този материал на Нова за да могат двамата артисти от сутрешния блок да го прочетат.

s.djam

Сигурна съм, че колегите след предаването ще се сетят да прочетат закона... :-)

Ами тя цялата ни държава е притурка.

"Свързахме се и с шефката на "Доби Прес" Добринка Алексова. Тя отрече "Телеграф" да е бил притурка на "Държавен вестник" в петък. Просто всеки абонат на "Доби Прес", независимо за кой вестник е абониран, е получил безплатния брой." Не е врат, ами шия!

безпартиен

Ние от години не се абонираме за хартиения ДВ, след като го има в Интернет не виждам смисъл от това. Но в петък също получихме "Телеграф" и доста се чудихме защо. Сега разбирам - и ние сме абонати на "Доби прес"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.