Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Крепостите до зъбер, църквите - до керемида. Искаме ли да правим културен туризъм, трябва да възстановяваме. Никой няма да дойде да гледа основи", коментира пред Нова тв шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Миналата седмица той беше освиркан и изгонен от общественото обсъждане на проекта за изграждане на "Цитаделата на Одриса" върху археологическия комплекс Небет тепе в Пловдив.

Проектът предвижда изграждане на допълнителни 8 метра височина върху съществуваща в момента крепостна стена от само метър и половина. Авторът - арх. Юлий Фърков, е предвидил и 14-метрова кула. Критиците на проекта го наричат бутафория и "Пловдивския Дисниленд".

"Имаме избор - да оставим основите на археолозите, или да развиваме туризъм, мисля, че обществото е избрало втория вариант", казва проф. Димитров.

"Почвам да вярвам в теорията на конспирациите, че някои от хората против проектите за възстановяване действат точно както при втората кабинка в Банско, където се установи, че швейцарски конкурент субсидира една от протестиращите", казва историкът.

"Не е ли смешно да спорим за втора кабинка, когато в Швейцария има стотици", попита той.

Никой не ме е освирквал и не ме е гонил от никъде, коментира пред Нова тв шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. 

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил изгонен от общественото обсъждане на проекта за изграждане на "Цитаделата на Одриса" върху археологическия комплекс Небет тепе в Пловдив, разказаха пред Клуб Z участници в дискусията.

Проектът предвижда изграждане на допълнителни 8 метра височина върху съществуваща в момента крепостна стена от само метър и половина. Авторът - арх. Юлий Фърков, е предвидил и 14-метрова кула. Критиците на проекта го наричат бутафория и "Пловдивския Дисниленд". Проблемът е, че няма данни предложените нови елементи да са съществували в историята.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

На страната на Божидар Димитров съм. Тези, дето са викали срещу него, са някакви хипстъри, против всяка идея, която прави пари. Това си е социализъм отвсякъде.

хипстър

Като сме почнали с определенията, ти си олигофрен и не разбираш, че културен туризъм с бутафорни постройки не може да се прави.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.