Сегашният премиер Бойко Борисов е бил напълно наясно какво ще стане с КТБ и какъв е планът за разправа с Цветан Василев още в началото на юни. Това обяви в предаването Дикоff по нова телевизия журналистът Явор Дачков, който днес публикува интервю със задържания в Сърбия мажоритарен стобственик на Корпоративна търговска банка.

"Засега Цветан Василев отказва да отговаря на въпроси за връзката на Бойко Борисов. Ясно е обаче, че и той, и бившият премиер Пламен Орешарски са знаели какво ще се случи с КТБ", каза Дачков.

Според журналиста изгоненият от България банкер се съгласил да говори с него, тъй като той не бил свързан с медия, на която Василев е давал пари.

Дачкав разкри още, че Цветан Василев продължавал да се страхува за живота си, но бил готов да даде показания пред българската прокуратура от Белград. Никой обаче не го търсел.

"Управляващите се страхуват Василев да не проговори", каза Дачков. 

Той припомни и че банкерът вече е дал на два пъти нотариално заверени показания в чужбина, които по волята му трябва да бъдат отворени след смъртта му. 

Журналистът обясни, че собственикът на КТБ още преди да започне атаката срещу банката миналото лято е подал сигнал в прокуратурата, че е изнудван от Делян Пеевски, но магистратите не предприели нищо.

Василев е отказал категорично да обясни пред Дачков за какво са си говорили с Бойко Борисов.

"Човекът явно се притеснява за живота си и иска да има някаква гаранция", обясни журналистът. 

Дачков посочи още, че през май трябва да бъде увеличен капиталът на БТК със 150 милиона евро.

"Ако руската банка ВТБ внесе парите, не е ли това заплаха за националната сигурност", попита журналистът като с това повтори част от интервюто на Василев.