СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - “Луфтханза” започва да изплаща обезщетения до 50 000 евро на близките на загиналите в самолетната катстрофа в Алпите. Роднините ще получат незабавно обезщетение – минумум 20 000 евро, максимум 50 000 евро. Нито човешкият живот има цена, нито скръбта по загинал близък има измерение, пари не могат да приглушат болката от непрежалима загуба.

Защо все пак обезщетението е различно?

То се определя според Споразумението от Монреал. Размерът зависи от социалното положение на загиналия. Ако той е единствен работещ в семейството и издържа деца, неговите близки ще получат повече от тези на самотен пенсионер.
Наред с това, ако загиналият пътник е бил в командировка, на съпругата и съответно на децата се полага и пенсия. Тези суми не зависят от обезщетението, то във всички случаи се изплаща в определения размер,  минимум 20 000 евро.

Застрахователят на «Луфтханза» - «Алианц», днес обяви безплатен телефон – 0800/4720104 за връзка – всеки ден от 8 до 20 ч. «Засегнатите могат да са сигурни, че «Алианц» е на тяхна страна и то незабавно и без всякаква бюрокрация. Естествено, че ще се признават всякакви документи, доказващи смърт, не само смъртен акт», обявиха днес от застрахователната компания.

Същевременно днес всички големи всекидневници публикуват съболезнователни текстове на «Луфтханза» и «Джърмънуингс», подписани от техните ръководители – Карстен Шпор и Томас Винкелман: «Непрежалимата загуба на 150 човешки живота ни изпълва с дълбока скръб. Нашите искрени съболезнования, мислите и молитвите ни са за близките, приятелите и колегите на нашите пътници. Изказваме дълбоката си признателност и благодарност на спасителните екипи.»

За 17 април е обявена траурна литургия в Кьолнската катедрала. На този ден Германия ще почете паметта на жертвите с държавен траур в присъствието на федералния президент Йоахим Гаук и канцлерката Ангела Меркел. Поканени са висши представители на Франция и Испания, както и на други държави, от които са жертвите.

Траурната литургия ще бъде водена от кардинала на Кьолн Райнер Вьолки и от главата на протестантската църква за Ренания Манфред Рековски. Поканени са и представители на всички вероизповедания. Очакват се и близки на жертвите. Няма ограничения за граждани, които не са пострадали, но биха желали да склонят глава в храма пред паметта на загиналите. Ако катедралата се окаже тясна, навън ще бъдат монтирани големи видеостени.

Определената дата за държавен траур е сравнително далечна. Необходимо е обаче първо жертвите на самолетната катастрофа да бъдат идентифицирани и останките им върнати на близките им. Процесът по откриването на телата и разпознаването е много труден. На мястото на катастрофата работят по 600 души дневно. Теренът е високопланински и е труден, спасители и специалисти се спускат с въжета от хеликоптери.