Бившият председател на БСП Сергей Станишев няма да може да се кандидатира за лидер на партията до 2020 г. Това предвижда промяна в устава, одобрена днес от Националния съвет на БСП, след петчасово закрито заседание. Измененията в устава трябва да бъдат утвърдени и от конгреса на 5 април.

Според поправката "Анти-Станишев" при предсрочно прекратяване на мандата на местните лидери и на председателя на партията те няма да могат да избирани отново на поста преди изтичането на един пълен мандат. Така Станишев, чийто редовен мандат изтичаше през 2016 г., ще трябва да изчака до 2020 г. ако иска отново да оглави БСП.

Лидерът на партията Михаил Миков предложил текстът да отпадне в частта за председател на Националния съвет, защото той се възприемал като персонанален, а целта му не била такава. От залата обаче възразили, че председателите са част от БСП и не бива да се правят изключения за партийните водачи на различните нива.

Станишев отново развил тезата си, че не са нужни промени в партийния устав, защото ще разединят БСП. "Вътрешни проблеми не могат да се решават с уставни промени", повторил за пореден път Станишев. Според негови опоненти обаче без промяна в устава проблемите нямало да се решат.

Идеята на Кирил Добрев да се сложи край на "доживотните" депутати и членове на Изпълнителното бюро като им се дадат максимум три мандата не е била приета. Добрев критикувал и възможността, която се дава с поправките в устава на Националния съвет да сменя местните председатели при лоши изборни резултати.

Бившият дългогодишен лидер на БСП-София  Румен Овчаров също е разкритикувал поправките в устава. Той заявил, че те връщат демократическия централизъм от времето когато БСП се казваше БКП.