"Внасяме промени в закона за държавния служител. Рязко разширяваме кръга на служители в държавната администрация, които се назначават чрез конкурс. Премахваме всички изключения от конкурсното начало, включително по отношения на хората, назначени чрез вратички в закона. Става дума за проблем с 10-годишна давност. Даваме категоричен отговор на изключително нахалните обвинения точно от БСП и ДПС, които са шампионите на партийните назначения. По повод изключително нахалното обвинения за преяждане - с този законопроект ние слагаме на диета всички политически партии в България".

Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев при представянето на промените в закона. Вносителят на текстовете Димитър Танев (ДБГ) обясни, че с тях се затварят две вратички, които досега са били възможност за назначения без конкурс. Първата е назанчаването на държавни служители на непълно работно време, а втората - назначаване по заместване. И в двата случая след известно време следва преназначение на друга длъжност. "По тозин начин за последните 3 години са назначени 5057 служители, което е почти половината от назначенията в държавната администрация. През 2014 г. броят на назначените със заобиколка на закона е 1739", уточни Танев.

С промените се предлага тримесечен срок, през който всички такива служители да преминат задължително през конкурс.

"За три години - 5000 души. В момента ни се притоплят 4-5 имена на пресконференции всяка седмица. Меко казано, е нахално. Никое нарушение, никоя слабост не са пренебрежими. Ако част от нашите назначения са грешни, това нещо е добре да се отчете и поздравяваме опозицията, че го отчита", каза още Кънев.

Той определи внасянето на този законопроект като начало на административна реформа. "Добре е да обърнем внимание на назначенията в бордове с държавно и общинско участие", заяив Кънев.

По повод думите на премиера Бойко Борисов министрите да не участват в предизборната кампания за местните избори Кънев коментира, че в тази идея има смисъл и трябва да се обсъди. Той припомни, че лидерът на ГЕРБ по стечение на обстоятелствата също е част от МС.