Лидерът на ДПС Лютви Местан призова зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов да се извини за думите си, че в Сърница опонентите на ДПС са били наричани "гяури". Цветанов и лидерът на ДСБ Радан Кънев заявиха това дни преди втория тур на кметските избори в родопския град, спечелен от ДПС.

"Вчера Сърница даде още един урок. Това е начинът, по който спечелилият надпреварата и загубилият кандидат се поздравиха. Малка Сърница продължава да дава големи уроци. Точно заради този аристократичен жест на двамата кандидати от Сърница искам да изразя категоричното възмущение на всички членове на парламентарната група на ДПС, на стотици, хиляди редови членове и симпатизанти на ДПС от абсолютната груба провокативна лъжа, която в петък чухме от устата на Цветан Цветанов. На събранието в Сърница той обвини с клеветническа лъжа ДПС, че е нарекло кандидата на ГЕРБ Мустафа Аликанов друговерец. Съзнателно използвам синонима, защото думата, която използва Цветанов, е толкова грозна, че нито аз, нито който и да било друг член, симпатизант на ДПС би могъл да използва. Очакваме Цветан Цветанов да се извини.

Поставям този въпрос заради стотиците хиляди членове и симпатизанти на ДПС, които се почувстваха обидени, но го правя и заради Мустафа Аликанов. Не е възможно никой в ДПС да нарече друговерец, когото и да е. Това е груба намеса в съкровеността. Не знам дали Цветанов осъзнава какво е направил. Ще простим всички манипулации, лъжи и персонални обиди в изборния процес, с които са прибегнали с Радан Кънев. Тази клевета на Цветан Цветанов няма да бъде подмината и няма да му я простим, защото засяга нашата съкровеност, каза лидерът на ДПС."

Местан каза още, че очаква извинението до края на днешния ден. Той намекна, че ако това не се случи ДПС ще предприеме действия, но не уточни какви.

Местан отрече и твърденията, че ДПС е оказвало натиск на избирателите чрез ходжите в Сърница. Той обаче не отрече, че е присъствал на петъчната молитва ден преди вота. Според Местан обаче в това не трябва да се търси политика, защото е негово лично съкровено право. "Аз не питам в кои църкви ходят другите лидери на Великден или на други празници", изтъкна Местан.

За пореден път лидерът на ДПС се опита да вбие клин между ГЕРБ и Реформаторския блок. Той намекна, че ако ГЕРБ не е разчитал на подкрепата на реформаторите вероятно е щял да спечели повече гласове. "В политиката 1 плюс 1 не само не прави 2, но понякога дори по-малко от 1", каза Местан.