Чешкият свещеник Томаш Халик спечели наградата "Темпълтън" за 2014 г., съобщи в. "Дейли телеграф".

Това е най-голямата парична награда в света. Лауреатът й получава 1,1 милиона британски лири (1,3 милиона евро). Тя се присъжда на жив човек за значителен принос в утвърждаването на тезата, че в основата на живота стои не друго, а духовното измерение. За такъв принос се признават както достигнати дълбоки прозрения и направени открития, така и дългогодишна дейност и практическа работа в тази насока.

Носители на наградата "Темпълтън" са били южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту и тибетският духовен лидер Далай Лама.

Премията е учредена през 1972 г. от американския бизнесмен и филантроп от британски произход Джон Темпълтън (1912-2008). Тя е с по-висока парична стойност от Нобеловата награда (около 900 000 евро), която според сър Темпълтън пренебрегва духовността. Обикновено призът се връчва в Бъкингамския дворец в Лондон от британския принц Филип, съпруга на кралица Елизабет II.

Тазгодишният победител монсеньор Томаш Халик е на 65 г. Той е теолог и философ.

През 1968 г., по време на Пражката пролет, Халик е студент във Великобритания. Вместо да емигрира обаче той се връща в родната си Чехословакия, където демократичните реформи на Александър Дубчек са сгазени от танковете на Варшавския договор.

Когато получава докторска степен в Карловия университет в Прага през 1972 г., Халик произнася реч, която не се харесва на комунистическите управници. Те го обявяват за враг на режима и го лишават от правото да работи по специалността си.

Томаш Халик започва да лекува алкохолици и наркомани. Тогава той създава знаменития Пражки нелегален университет, в който тайно преподават негови приятели от акдемичните среди.

През 1978 г. Томаш Халик тайно е ръкоположен за свещеник. Този факт той пази в пълна тайна дори от майка си.

След падането на комунизма през 1989 г. Халик се бори за диалог между християни, мюсюлмани, евреи и атеисти.